Jag har kopierat och klistrat in frågorna och svaren som togs upp på chatten med Stefan Ingves på di.se den 20 december 2011.
http://di.se/Artiklar/2011/12/20/254099/Chatta-med-Stefan-Ingves/Stefans svar kan nog vara intressant läsning för många på det här forumet.
Kommentar från Stefan
Varför är det så stor skillnad mellan reporäntan och boräntan? Vad styr boräntan idag?
2:16
Stefan Ingves:
Räntemarginalerna var låga, för låga, under mitten av 2000-talet. Nu har marginalerna ökat, vilket styrs av bankernas upplåningskostnader på marknaden. Det mest sannolika är att räntemarginalerna kommer att vara högre än tidigare även framöver.
2:17
Kommentar från Thomas
Är det inte dags för Riksbanken och tillsammans med FI kombinera räntepolitiken med regleringar mot kreditbubblan vi har i Sverige med exv skärpta amorteringskrav??
2:18
Stefan Ingves:
Finansinspektionen har sedan en tid tillbaka infört ett lånetak på 85% av marknadasvärdet därtill förväntas man kunna amortera på topplånet, om man har ett sådant.
2:18
Kommentar från Perra G
Eftersom inarbetade och sparade pengar är en bristvara i världen av idag och enda sättet att prissätta denna bristvara är med ränta. Därför undrar jag varför räntan inte är högre?
2:19
Stefan Ingves:
Därför att det idag finns mycket gott om pengar i världen i sin helhet. Både ECB, Federal Reserve och Bank of England tillhandahåller avsevärt mera pengar än under normala förhållanden.
2:19
Kommentar från Viktor
Räntorna som möter hushåll och företag har stigit rejält trots att reporäntan legat still. Men ni verkar inte oroade över att transmissionsmekanismen fungerar allt sämre. Varför?
2:22
Stefan Ingves:
Ända sedan 2007 0ch 2008 har osäkerheten varit större än tidigare på dom finansiella marknaderna men det har inte påtagligt försvårat sättet att bedriva penningpolitik. Ränteförändringar har effekt på marknadsräntor och transmissionsmekanismen utvecklas hela tiden så det är något vi följer löpande i vårt arbete.
2:22
Kommentar från Christopher
När det gäller Norges räntesänkning och Sveriges, vad kommer det säg att vi inte sänker med lika många punkter?
2:24
Stefan Ingves:
Vi utformar penningpolitiken efter svenska förhållanden och dom efter norska. Det finns inget som säger att ränteförändringar behöver vara identiska.
2:24
Kommentar från Guest
Hur ska Riksbanken kunna nå inflationsmålet på 2% genom att sänka räntan när inflationen i dagsläget är 2,8%?
2:26
Stefan Ingves:
KPI inflationen idag innefattar tidigare ränteförändringar, när räntan höjdes. Den effekten i kombination med ett allmänt svagare inflationstryck leder, enligt vår bedömning, till att KPI snart kommer att falla ner mot eller under två procent.
2:26
Kommentar från biffbo
Varför gör ni inte som "duvorna" Karolina Ekholm och Lars EO Svensson - deras antaganden om den ekonomiska utvecklingen har ju med facit i hand visat sig vara betydligt mer träffsäkra än "hökarnas"?
2:28
Stefan Ingves:
Skillnaderna är egentligen inte så stora. Det här är vår bästa bedömning av vad som behövs för att vi skall få en hygglig ekonomisk utveckling dom närmaste åren samtidigt som vi klarar vårt inflationsmål runt 2 procent.
2:29
Kommentar från Stefan
Har anställda på Riksbanken ränterabatt? Om ja - varför?
2:30
Stefan Ingves:
Ja, det har dom. På en marknad med konkurrens om dom bästa förmågorna behöver vi kunna jämföra oss med andra i den finansiella sektorn och då är det här sedan länge en vanlig förmån.
2:30
Kommentar från Andreas
Hej Stefan, Om du ser 3-5 år framåt i tiden. Hur ser riksbanken på ränteutvecklingen ? Hur mycket kan den svenska riksbanken påverka ekonomin i en ansträngd omvärld. Mvh Andreas
2:32
Stefan Ingves:
Vi gör prognoser som sträcker sig tre år framåt i tiden men sådana prognoser är mycket osäkra. På lång sikt och under normala förhållanden utgår vi ifrån att reporäntan bör hamna nära 4 procent.
2:32
Kommentar från Björnligan
Hej Stefan, tror du att reporäntan stiger 2012-2013 eller ligger det sabilt? sen en mer personlig fråga har du alltid haft mustasch?
2:34
Stefan Ingves:
Vi förväntar oss att räntan kommer att ligga stilla under 2012 och sedan kommer att stiga långsamt under 2013, men som alltid det är en prognos inte ett löfte!
2:34
Kommentar från Peter
Om Riksbankens beslut nu inte har nån större påverkan på boräntorna, har ni då förlorat ett penningpolitiskt verktyg? Det är väl boräntorna som idag påverkar gemene man mest av de olika beslut riksbanken fattar(historiskt sett)?
2:35
Stefan Ingves:
Nej vi har alla verktyg kvar. Penningpolitiken utformas inte enbart efter hur boräntorna beter sig. Det viktiga är den allmäna räntenivån i samhället. Det spelar ju tex också en roll till vilken ränta företagen kan låna när dom investerar.
2:36
Kommentar från Maria
Tycker du att de svenska hushållen är överbelånade i dag om du jämför med t.ex Finland?
2:37
Stefan Ingves:
Vet ej, jag har inte just nu tillgång till siffrorna för Finland, men vad jag drar mig till minnes har dom också lånat mycket där under säg dom senaste tio åren.
2:37
Kommentar från Peter
Vad tycker du om att slå ihop riksbank och finansinspektion?
2:38
Stefan Ingves:
Det är en fråga som just nu utreds och som politikerna i sinom tid har att fundera över.
2:38
Kommentar från Jonas
Vad tycker du om fractional reserve banking? Är det inte konstigt att banker kan låna ut mer än vad dem har? Vad händer om alla för för sig att ta ut sina pengar från bankerna?
2:38
Stefan Ingves:
Det är det system vi har i dag. Så här långt har ingen kommit på något bättre!
2:38
Kommentar från Patrik
Tycker du liksom EU-minister Birgitta Olsson att Sverige ska ansluta sig till Euron?
2:39
Stefan Ingves:
Det är en politisk fråga som saknar aktualitet idag.
2:39
Kommentar från Sparare
Hej Stefan Ingves, jag har en fråga angående reporäntan. Hösten 2008 fram till våren/sommaren 2009 så sänktes den väldigt snabbt, från 4.75 ned till 0.25. Vad var det som gjorde att Riksbanken avvaktade med en sänkning så pass långe, finanskrisen i USA var känd sedan drygt ett år.
2:41
Stefan Ingves:
Innan dess krävdes det inte några särskilda åtgärder i Sverige. Finanskrisen var ju inte hemmagjord denna gång och det var helt omöjligt att veta om och när bekymren skulle bli så stora att även vi skulle komma att påverkas.
2:41
Kommentar från Guest
Rikbanken kan tänka sig att låna ut 100 miljarder kr till IMF. Var kommer dessa pengar att komma ifrån och kommer de svenska skattebetalare att garanterat få tillbaka dessa pengar?
2:45
Stefan Ingves:
Vi kan tänka oss att låna ut upp till 100 miljarder. Vilket belopp som slutligen fastställs är en del i en internationell förhandling som ännu inte är avslutad. Utlåningen är i sin tur till att börja med enbart ett lånelöfte. Hur mycket som i själva verket lånas ut kan man inte säga i förväg. Eventuellt utlånat belopp tas från valutareserven. Risken med den här utlåningen är mycket låg. IMF får nästan alltid tillbaka sina pengar annars kan ett land som lånar från IMF inte fungera i det internationella samarbetet.
2:45
Kommentar från Johan
Hej Stefan! Vad anser du att ECB behöver göra för att avvärja en katastrofal utveckling nere i Europa? Vad hade du gjort om du var Mario Draghi?
2:46
Stefan Ingves:
Vi brukar inte ge andra centralbanker råd, så ej heller i detta fall.
2:46
Nu är tiden tyvärr ute för den här gången. Tack till Stefan Ingves för att du tog dig tid, och tack till alla läsare som ställt frågor. På återseende!
2:47
Stefan Ingves:
Stort tack för många bra och intressanta frågor. Nu är det färdigchattat för i år. God Jul och Gott Nytt År!