Författare Ämne: ”Ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar”  (läst 1434 gånger)

Inloggad cyber

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 608
 • Affärsomdömen: 9
”Ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar”
« skrivet: söndag 14, april 2019, 19:23:07 »
Intressant artikel i DN. Synd att de efter ett tag trillar helt i diket och börjar drömma om helikopterpengar och missrepresenterar fakta om att vi skulle ha stora skillnader mellan fattig och rik i det här landet (det må vara att spridningen ökat, men vi ligger fortfarande bland de med lägst inkomstskillnader efter skatt - se t ex https://www.oecd.org/sweden/OECD-Income-Inequality-Sweden.pdf)

https://www.dn.se/debatt/ta-ifran-affarsbankerna-ratten-att-skapa-pengar/

Citera
DN DEBATT 18/3. Genom sin utlåning skapar bankerna i dag pengar mycket snabbare än bnp växer. Det leder till skenande fastighetspriser och ökad ekonomisk ojämlikhet. Staten måste återta kontrollen över den svenska kronan. Det kan ske med hjälp av Riksbankens e-krona och slopade banksubventioner, skriver Samuel Kazen Orrefur och Daniel Suhonen, Katalys.

Det finns många skäl att vara arg på bankerna. De tar hutlöst betalt för våra livsnödvändiga vardagstjänster samtidigt som de stänger sina bankkontor. Bankerna har skyhöga marginaler på våra bolån mot nollränta på våra sparkonton. De återkommer som bulvaner i penningtvättsaffärer. De flyttar sina huvudkontor utomlands för att slippa skatt. Men det mest problematiska är inte att bankerna är omoraliska och stundtals kriminella. Grundproblemet är själva systemet där vi som samhälle överlämnat skapandet, driften och kontrollen av våra pengar till privata banker.

Bankernas unika privilegium att skapa pengar är som vi visar i en ny rapport direkt samhällsfarlig. Då bankerna tjänar mer pengar ju mer de lånar ut skapas starka incitament att fortsätta expandera penningmängd och skuldsättning så länge det finns kreditvärdiga kunder som vill låna. Expansionen eldas på ytterligare av Riksbankens minusränta och kvantitativa lättnader.

Grundproblemet är själva systemet där vi som samhälle överlämnat skapandet, driften och kontrollen av våra pengar till privata banker.
Dessutom är bankerna så systemviktiga att staten måste rädda dem vid kriser. Det gör att bankerna kan ta högre risker och därmed göra större vinster utan att behöva ta fullt ansvar vid en kris. Denna ”moral hazard” driver på kreditexpansionen ytterligare. Resultatet är att bankerna i dag skapar pengar mycket snabbare än bnp växer vilket leder till en rad problem, varav de allvarligaste är följande:

• Skenande priser på fastigheter, före­tag och aktier i stället för produktiva investeringar. Mellan 1999 och 2017 ökade penningmängden 8 procent årligen. Men årsgenomsnittet för inflationen var bara 1,2 procent. Varför blir det då inte mer inflation? Svaret är att det visst blir inflation men bara på de marknader där nya pengar omsätts. Mellan 2001 och 2018 har bankerna mer än tredubblat penningmängden och utlåningen.

Av dessa pengar har bara 13 procent gått till icke-finansiella företag, resterande 87 procent har i huvudsak gått till fastighets- och finansmarknaden vilket innebär att pengarna bidragit till att redan existerande fastigheter, företag och värdepapper bytt ägare till allt högre priser utan att något produktivt arbete uträttats. Att bankerna skapar så oproportionerligt mycket pengar för tillgångsköp gör att värdet på börsen (OMX30) ökat i genomsnitt 12 procent och huspriserna 7 procent årligen senaste 30 åren. Det leder till stora risker för hela ekonomin, tvingar hushållen att skuldsätta sig upp över öronen och skapar ett ohållbart prisläge där nya generationer inte kan ta sig in på bostadsmarknaden.

• Skenande ekonomisk ojämlikhet. Bankernas skapande av pengar är en ofta förbisedd orsak till att Sverige blivit det land där de ekonomiska klyftorna ökar snabbast i hela OECD. När bankerna skapar mer pengar för köp av tillgångar än vad utbudet hinner växa ökar tillgångspriserna. Den rikaste tiondelen ägde 78 procent av alla tillgångar 2017 och är därför de som främst gynnats.

När tillgångarna säljs, ger ränteintäkter eller avkastning, får ägarna kapitalinkomster. Över 85 procent av de 343 miljarderna i kapitalinkomster för 2015 gick till den rikaste tiondelen. Ett konkret exempel är priset på bostadsrätter i Stockholms innerstad. De har gått från 4,3 miljoner kronor för 80 kvadratmeter i december 2011 till 7,3 miljoner september 2016 vilket motsvarar en värdeökning på 50 000 i månaden. Hyresgästen har samtidigt i stället fått betala flera tusen varje månad i hyra.

• Risken för finanskriser ökar. Som Adair Turner, tidigare chef för brittiska finansinspektionen konstaterar, beror finanskriser på att det saknas ett inbyggt ankare som sätter stopp och förankrar expansionen av penningmängden i realekonomin. Det är rationellt för varje enskild bank och kund att fortsätta lånekarusellen så länge alla andra gör det.

Resultatet blir att alla fortsätter lägga mer ved till brasan och pumpa upp värdet tills bubblan spricker. Åtskilliga studier på hundratals kriser bekräftar denna bild. När bankerna skapat mer pengar än vad det finns produktiva projekt att investera i pressas ränte­nivåerna ner. Med hög privat skuldsättning blir ekonomin mycket känslig för spräckta bubblor, förändringar i räntenivåerna eller konjunkturen. Små förskjutningar kan utlösa onda cirklar av balansräkningsrecension och skulddeflation med hög och långvarig arbetslöshet.

Vad kan då göras? För att få en sundare bostadsmarknad, minska de ekonomiska klyftorna och ge Sverige ett robust bank- och penningsystem måste staten återta kontrollen över den svenska kronan. Kronan är en kollektiv nyttighet och bör precis som försvar, rättsväsende, vägar och annan central infrastruktur drivas av staten och skapas i lagom mängd för att ekonomin ska fungera säkert och effektivt.

Vi föreslår en reform i tre steg:

1Riksbanken introducerar sitt förslag till kontobaserad e-krona. E-kronan skiljer sig från bankernas pengar genom att den är robust och säker. Den förstörs inte när lån återbetalas eller när banker blir insolventa utan återcirkuleras precis som dagens kontanter.

Dessutom får staten seigniorage-vinsterna från att skapa e-kronan (Riksbankens vinst på att skapa betalningsmedel åt bankerna). Med e-kronan på plats kan staten, landsting, kommuner samt alla medborgare och företag som vill sluta använda bankernas egenskapade pengar och i stället betala ut löner och ta in skatt med Riksbankens pengar.

2Riksbanken börjar aktivt skapa e-kronor. Dessa kan delas ut direkt som helikopterpengar till medborgarna, till statsbudgeten för statliga investeringar eller lånas ut till exempelvis projekt för klimatomställning.

På så vis kommer nyskapade pengar ut i realekonomin där de kan bidra till något produktivt i stället för att trissa upp tillgångspriser. Att aktivt ge ut e-kronor är ett kraftfullare penningpolitiskt verktyg än minusränta och kvantitativa lättnader.

3Banksubventionerna slopas. Det sker säkrast genom att kvarvarande affärsbankspengar konverteras till statliga e-kronor. På så viss slipper medborgare som har kvar pengar hos privatbankerna få sina pengar utsatta för risk. Dessutom innebär konverteringen att bankerna tvingas betala tillbaka alla pengar de skapat till staten.

Förslaget har rötter till Irving Fischer och Chicagoplanen (1930) i efter­dyningarna av depressionen. Variationer av dessa idéer har föreslagits av James Tobin (1987), John Kay (2009) och Laurence Kotlikoff (2010). Förslaget har modellerats av IMF-ekonomerna Michael Kumhof och Jaromir Benes samt fått stöd av Financial Times Martin Wolf (2014) med flera.

Nuvarande ekonomiska maktordning urholkar förtroendet för demokratin. Allt fler vänder sig i dag emot eliterna. För att återvinna medborgarnas förtroende måste det politiska systemet sörja för en ekonomi som gynnar alla medborgare. Affärsbankerna fråntas privilegiet att skapa svenska kronor. Bankerna tillåts bara låna ut kronor de först lånat in och måste kunna gå i konkurs utan allvarliga risker för ekonomin. Så ökar vi jämlikheten och undviker nya farliga kriser.Utloggad Lu

 • Silvermedlem
 • ***
 • Antal inlägg: 159
 • Affärsomdömen: 0
SV: ”Ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar”
« Svar #1 skrivet: söndag 14, april 2019, 20:20:27 »
Synd att de efter ett tag trillar helt i diket

Instämmer.

Deras korrekta observation om var prisinflationen har tagit vägen legitimerar inte deras s.k. lösning. Vad de föreslår som åtgärd mot en aldrig tidigare skådad kreditexpansion är en aldrig tidigare skådad monetär inflation. Istället för att trissa upp priser på bostäder och aktier, kommer deras förslag om att låta Riksbanken aktivt skapa e-kronor trissa upp priser på elräkningar, mat, kläder et cetera.

Det bådar gott att några öppnar ögonen för gemene man om dessa frågor. Det bådar däremot inte gott att dessa människor är socialister och förespråkar planekonomi. I artikeln saknas egentligen bara uttryckligen att Riksbanken skall tas över av staten, även om de har formuleringen:

Citera
Vad kan då göras? För att få en sundare bostadsmarknad, minska de ekonomiska klyftorna och ge Sverige ett robust bank- och penningsystem måste staten återta kontrollen över den svenska kronan. Kronan är en kollektiv nyttighet och bör precis som försvar, rättsväsende, vägar och annan central infrastruktur drivas av staten och skapas i lagom mängd för att ekonomin ska fungera säkert och effektivt.

Byråkrater kan varken »»säkert«« eller »»effektivt«« driva ekonomin. Ekonomin är ingenting någon eller några driver eller kan driva. Ekonomin är en process av kunskapsupptäckande, mänskliga val och följaktligen värderingar. Vi bör inte kliva in på vägen till träldom. De kan omöjligt stilla nutida hunger med hjälp av framtida bröd. Vad vi behöver är marknadsräntor och avskaffat valutamonopol. Men det får man väl inte säga »»i det här djävla landet««.
« Senast ändrad: söndag 14, april 2019, 20:24:49 av Lu »

Utloggad grinne

 • Medlem
 • *
 • Antal inlägg: 45
 • Affärsomdömen: 0
SV: ”Ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar”
« Svar #2 skrivet: söndag 14, april 2019, 22:13:44 »
Det är en mycket viktig milstolpe att det idag går att få in en debattartikel i en större dagstidning som klart redogör för att privata banker skapar pengar.
En omöjlighet för tio år sedan, men tack vare ett fritt informationsflöde på nätet kan inte enkla sanningar hållas tillbaka genom tystnad och självcensur.

Är dock tyvärr övertygad om att utan Internet skulle vi fortfarande leva kvar i det informationsvakum som skapats
med två TV-kanaler och några dagstidningar som själva kunnat bestämma  vad som får sägas eller inte sägas.

Blev inte bättre med TV4 och några till kanaler med några få storägare som satte agendan för all offentlig debatt.
Fri kommunikation på nätet är det som krävs.

Synd att just denna debattartikel inte har någon vettig lösning på hur det ekonomiska systemet ska vara utformat.
De föreslår helikopterpengar som någon slags "lösning", herregud!
Att ersätta kreditexpansion men expansion av centralbankspengar som Lu påpekade
leder likväl till inflation om det görs upprepade gånger. Eller är helikopterpengarna en engångslösning för att
dela ut e-kronor, oklart vad de menar?

Se istället till att man kan ha pengar på ett konto i riksbanken och gör det möjligt att konvertera från bankskulder till riksbankspengar.
Ett problem är att det kommer leda till bankrusning om man inte sätter initiala begränsningar av hur mycket pengar som kan överföras.

Vore ju tråkigt om privatbankerna gick i konkurs innan de betalat sina skulder.

Debattartikeln anser att vi ska "ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar”.
Men varför ska man ta till förbud för att få ned kreditexpansionen?

Det behövs inget förbud, gör så här:

1. Avskaffa insättningsgarantin. Konkar banken så blir man av med de tillgångar man har där.

2. Klargör att inget kommer att göras för att rädda en bank i kris.

3. Utbilda befolkningen i hur banker fungerar, gärna med undevisning som en del av hemkunskapen.
Undervisningen ska informera om att banker har en motpartsrisk som gör att man kan förlora pengar.
Kursen ska även förklara hur banker skapar skulder när de lånar ut, och att skulderna används som pengar.

Vill någon efter de åtgärdena ha pengar hos en privatbank så är det deras ensak, inget förbud behövs.

Dagen system är det sämsta tänkbara där vinster privatiseras och förluster socialiseras.

Om vi nu ska ha någon riksbank överhuvudtaget. Att låta den fri marknaden själv välja vad som är pengar är ett annat alternativ.
« Senast ändrad: söndag 14, april 2019, 22:33:31 av grinne »

Inloggad august

 • Global Moderator
 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1601
 • Affärsomdömen: 48
SV: ”Ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar”
« Svar #3 skrivet: måndag 15, april 2019, 07:34:11 »
Dagen system är det sämsta tänkbara där vinster privatiseras och förluster socialiseras.

Om vi nu ska ha någon riksbank överhuvudtaget. Att låta den fri marknaden själv välja vad som är pengar är ett annat alternativ.
Jag håller absolut med om detta och är även för en e-krona. Men alternativet att inte ha någon riksbank måste jag säga att jag inte tror på. En modern stat bygger på att den reserverar några ”monopol” för sig själv och förbjuder medborgarna att ägna sig åt dem. Ett välkänt exempel är statens våldsmonopol (polisen och militären får bruka våld, du får det inte). Ett annat är statens monopol på att skapa pengar (bryter du mot det så åker du i fängelse).

En intressant twist på det senare är ju att Staten, via bankernas utlåning, i praktiken givit upp sitt monopol på pengaskapande och det är därför jag ser ett, om än litet, hopp för e-kronan, eftersom den skulle innebära en återgång till ett ursprungsläge som vore mer stabilt för Staten (för att inte tala om att det vore bättre för oss medborgare).

En avskaffad riksbank däremot, men fritt pengaskapande, vore givetvis en liberal dröm (om än ej dröm för ”Liberalerna”). Men jag kan inte se någon fördel med detta ur Statens perspektiv jämfört med e-kronan och därför tror jag inte att ett sådant förslag har ens en snöbolls chans i h-et.

Förstå mig rätt, jag är helt med på att riksbanken i grunden är en ”onödig” institution och att det på många sätt vore att föredra att låta den fria marknaden avgöra vad som är pengar. Men i en värld där folk har stora svårigheter att begripa konceptet pengar överhuvudtaget tror jag att ett försök att höja diskussionen till den nivån kommer att göra att man förlorar stödet från alla de som tycker illa om banker men litar på Staten.

Så eftersom både Staten själv och alla dessa rimligen skulle vara emot att man öppnar för en marknadsdefinition av vad pengar är så tror jag att det rent ”strategiskt” vore bättre att idag lägga alla ansträngningar på e-kronan administrerad av riksbanken.


 

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

www.gold-silber-muenzen-shop by Cash Is King
Idag kl. 17:37

USA - hur har dom det by hasse_A
Idag kl. 08:13

Behöver er hjälp att välja namn till Youtube kanal by cyber
Igår kl. 16:19

SÄNKT PRIS! [Säljes] Silver. Lunar 2. Orm 5 oz och get 5 oz. by Birka
torsdag 02, juli 2020, 14:46:14

Gigantisk guld förfalsknings skandal China. by maggan
torsdag 02, juli 2020, 13:11:28

Corbettreport och Technocracy News och SolariReport. by RuttenFisk
onsdag 01, juli 2020, 23:53:53

[Köpes] 10 gram Guldtackor by Fantom
onsdag 01, juli 2020, 22:40:45

COMEX leveranser by JL_GBG
onsdag 01, juli 2020, 18:34:45

Avslutad. [Säljes] Silver. Samlarmynt från Perth Mint. Svanar. SÄNKT PRIS! by Birka
onsdag 01, juli 2020, 18:21:25

Sverige - Hur mår vi ekonomiskt? by Unmanipulatable
onsdag 01, juli 2020, 17:32:18

Peter Schiff by Unmanipulatable
onsdag 01, juli 2020, 17:08:30

Säljes för Spot, 20 Franc - Marianne och Tuppen - 5,8g Guld by Cyberdyne
onsdag 01, juli 2020, 16:35:04

Den STORA (enda) tråden för kommentarer angående guldspot. by august
onsdag 01, juli 2020, 15:26:58

Dragon bar 2020 dubbel dragon 1 oz ag by dmannen74
onsdag 01, juli 2020, 13:19:11

Säljes Blandade Silvermynt. Tillagt samt prisändringar. by T
onsdag 01, juli 2020, 10:49:49