Författare Ämne: Swedbank krasch  (läst 25760 gånger)

Inloggad Bosse68

 • Global Moderator
 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1058
 • Affärsomdömen: 96
SV: Swedbank krasch
« Svar #45 skrivet: torsdag 21, juli 2016, 12:19:28 »
Nu var det Nordeas tur att ha tekninska problem
Pensioner till utlandet strular
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23207861.ab

Inloggad Bosse68

 • Global Moderator
 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1058
 • Affärsomdömen: 96
SV: Swedbank krasch
« Svar #46 skrivet: lördag 23, juli 2016, 15:47:33 »
Nu ligger swish nere för alla banker
Visst är tekniken underbar
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23218282.ab

Utloggad Unmanipulatable

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 816
 • Affärsomdömen: 4
SV: Swedbank krasch
« Svar #47 skrivet: söndag 24, juli 2016, 12:42:46 »
När bankernas betalsystem såsom Swish inte fungerar så kan det innebära ett uppvaknande hos det sovande folket. Vilket är oerhört viktigt och bra.  Bankernas och centralplanerarnas mål är att människor inte ska ha åtkomst till riksbankspengar.  I det kontantlösa samhället kan du inte ta ut eller förfoga över dina pengar.   

Allt du gör övervakas och registreras. Du kan lätt barskrapas och dina tillgångar kan beslagtas.   Bankerna blir immuna mot bankrusningar i riksbankspengar. Banken behöver enligt lag ha vissa reserver i form av riksbankspengar (för att inte falskmynteriet ska gå över styr för fort och) som en säkerhetsbuffert.  När risken för bankrusning försvinner så kommer centralbankspengarnas roll minska ytterligare.

I samhället så använder vi väldigt sällan pengar som betalmedel. Vi använder fordringar på pengar som betalmedel när vi använder kort, swish eller banköverföring. Det finns väldigt mycket mer fordringar på pengar  än det finns pengar.

Fordringarna (lejonparten) gör anspråk på pengar som inte existerar.  Bara riksbanken får skapa pengar enligt lag.  Men eftersom vi knappt använder pengar så är det i praktiken privata banker som skapar vårt betalmedel.  Bankvalutan som vi använder som valuta i Sverige är fordringar, eller bankens skulder till respektive kontoinnehavare om man så vill.

Vår valuta är räntebärande och folket betalar ränta till privata banker som således med lite eller inget arbete parasiterar på folket.

Banker lånar aldrig ut pengar. Banker bokför  värdet av den skuld som du förbinder dig att betala när du tar ett "lån" hos banken som en skuld till dig. Alltså din egen skuld till banken blir även bankens skuld till dig. På detta sätt föds ny valuta.   

Du förbinder dig att betala  skulden på pengar som banken aldrig haft och aldrig lånat ut.
Du får även betala ränta. Valutamängden utökas när ny valuta föds vid ett nytt "lån".

Utökningen täcker inte räntekostnaden.  Om valutan ackumuleras och inte cirkulerar i samhället kommer räntorna leda till ett underskott om inte den totala  mängden valuta ökar. Pyramidspel alltså.   Fokus hos den globala bankeliten är nu att skuldsätta folket staterna via krig och flyktingkris.     Bankerna behöver via politiker och medier styra oss i önskad riktning.

Denna parasitiska bankvaluta  skapas utifrån privat vinstmaximeringsintresse i en marknad som inte är fri. Den icke fria privata marknaden backas upp av staten. Ett tvång måste upprätthållas vid sidan av manipulation och censur.  Att upprätthålla tvång kostar. Detta finansieras av dig. Allt detta är fascism i sin renaste form och det är DU som betalar för ditt eget slaveri. 

Banken incitament är ständigt att ta stora risker.   När det går åt h-e så riskerar banken inte mer än sitt eget kapital och aktiekapital.   Alltså oerhört små egna risker.   Om Stefan Ingves säger att ett par tre tusen spänn räcker för att blåsa upp till utlåning till en 1mkr räntebärande skulder så har du proportionerna där. Politiker räddar alltid bankerna på folkets bekostnad.   Hela samhällsbygget går ut på att gynna bankerna och parasitera på individen.

Du inte gå in på Ica och betala maten med  en revers  påskriven av "Nisse i svängen" där det står att han är skyldig dig tusen spänn, och betala med den. Men däremot kan du betala med bankens skuld när du drar visa-kortet.  VARFÖR ? för att staten backar upp detta. Men varför ? Varför har den lilla eliten fått den makten över oss ?

Inloggad august

 • Global Moderator
 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1801
 • Affärsomdömen: 49
SV: Swedbank krasch
« Svar #48 skrivet: söndag 24, juli 2016, 21:24:14 »
Det har ju även hänt på olika ställen i landet (ibland över hela landet) att en banks kortbetalningssystem gått ner fullständigt. Det enda som räddar kunderna då är ju om man har kort från andra banker eller främst kontanter. Av denna anledning samt flera andra ser jag till att alltid har några tusen kr i kontanter hemma. Man vet aldrig om det kommer ett längre avbrott i samband med att kylskåpet behöver fyllas med mat.
Precis. Men fast forward fem år och det kommer inte att räcka, för då kommer din butik kanske inte att acceptera kontanter. Eller, vilket redan har hänt mig två gånger: jag står i en butik, med kontanter i handen men får ändå inte betala eftersom den datoriserade kassan går i baklås när kortbetaleriet flippat ur. Jag kommer inte ihåg vad det var för butik dock, men det var inte mat utan någonting annat.

Hur kan någon butiksägare acceptera ett kassasystem som går i baklås pga ett tredjepartssystem (kortbetalningsmaskineriet)? Om det varit min ICA vid 17.30-tiden en fredag så skulle de ju rimligen förlora flera tusen per minut i utebliven försäljning.

Skulle systemen bli utslagna en längre period så kommer handlarna ha en växelkassa i skrin och ta emot kontanter - var så säker!
Jag är ärligt talat inte säker på att du har rätt. Kokar man bara hummern lagom långsamt så märker den inte att den blir kokt, och det gäller inte bara oss konsumenter utan även handlarna. Men vi får väl se hur det går, för jag tror att vi kan utesluta att alla dessa strul plötsligt skall upphöra.

Men en annan sak som jag inte heller är säker på är när du säger "utslagna en längre period"... varför skulle en längre period (oavsett vad längre innebär i tid) vara värre än många småstopp som vi lever med nu? Detta med att definiera tillgänglighet blir lätt komplicerat och man kan argumentera fram och tillbaka för vad som är värst, men nog tycker jag att själva oförutsägbarheten i systemet just nu (det verkar ju knaka någonstans flera gånger per månad) inger väldigt lite förtroende. Det skulle vara lättare att lita på ett system som alltid funkade, utom när det en gång på fyra år var totalt utslaget i fem dagar pga en naturkatastrof.

En annan sak som oroar är att de besked man får alltid är "vi vet inte vad som är fel och har ingen prognos för när det kommer att vara lagat". Från detta går det att dra lite olika slutsatser:

1. Antingen så är detta sant och då innebär det att det komplicerade maskineriet har svagheter lite överallt så att det är olika delar som brister från fall till fall. Inte bra.

2. Eller så är det inte sant utan bara något som de säger. Isåfall skulle det kunna tyda på att det går sönder på ungefär samma ställe varje gång. Men om så vore skulle de ju rimligen laga det en gång för alla... om det gick. Eftersom det (permanent lagning) inte verkar ske så skulle det kunna tyda på ett mer fundamentalt designfel. Inte bra.

3. Det tredje alternativet är att det inte alls rör sig om att dessa system hela tiden bara råkar gå sönder lite kors och tvärs. Man kan ju på goda grunder anta att det inte är rena idioter som designat och implementerat det hela. Istället kan det isåfall vara att kriminella element hittat sätt att injicera falska transaktioner eller vad det nu kan vara. Det man då gör (från bankernas sida) när man märker att någonting inte är konsistent är att man drar i den stora nödbromsen och stoppar maskineriet så att man hinner gå igenom och kolla alla transaktioner i båda ändarna. Inte alls bra.

Nu skall sägas att (3) givetvis måste klassas som ren konspirationsteori och jag har absolut inget belägg för att så skulle vara fallet. Men senaste året har det dock varit så många stopp i de elektroniska betalningssystemen att man från utsidan bör börja ställa sig frågan

"Vad f-n är det som pågår därinne?"

och då blir ju (3) ett av de åtminstone teoretiskt möjliga alternativen. Men det verkligt sorgliga är ju att inget av de tre alternativen har ett lyckligt slut.
« Senast ändrad: söndag 24, juli 2016, 21:29:29 av august »

Utloggad Silver_999

 • Kopparmedlem
 • **
 • Antal inlägg: 83
 • Affärsomdömen: 28
SV: Swedbank krasch
« Svar #49 skrivet: måndag 25, juli 2016, 10:18:01 »

Inloggad Bosse68

 • Global Moderator
 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1058
 • Affärsomdömen: 96
SV: Swedbank krasch
« Svar #50 skrivet: måndag 25, juli 2016, 10:33:22 »
Hoppas att fler inser att systemet är instabilt och börjar lägga undan lite kontanter
Som normal svensson borde man ha åtminstånde så man klasrar sig en vecka med mat osv.

Edit: stavning  lol

Utloggad Unmanipulatable

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 816
 • Affärsomdömen: 4
SV: Swedbank krasch
« Svar #51 skrivet: måndag 25, juli 2016, 11:01:27 »
Andra hann före om det jag skulle skriva om  :-[ Den här tråden blir en bra sammanställning över hur oligarkernas teknik fallerar. Bra att vi hjälps åt  :P Skickar med en bild på Den Svedda bankens haveri.

Utloggad kristensson

 • Rhodiummedlem
 • **
 • Antal inlägg: 2626
 • Affärsomdömen: 46
SV: Swedbank krasch
« Svar #52 skrivet: måndag 25, juli 2016, 16:54:55 »
Andra hann före om det jag skulle skriva om  :-[ Den här tråden blir en bra sammanställning över hur oligarkernas teknik fallerar. Bra att vi hjälps åt  :P Skickar med en bild på Den Svedda bankens haveri.

Bra mera krasch och mera cash i madrassen

Utloggad Silver_999

 • Kopparmedlem
 • **
 • Antal inlägg: 83
 • Affärsomdömen: 28
SV: Swedbank krasch
« Svar #53 skrivet: måndag 25, juli 2016, 19:11:00 »
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23228775.ab
Swedbank, smartphones och mobilbank visade sig inte vara en helt lyckad kombination i dag. Nu fungerar i varje fall allting tills nästa gång det havererar. Banken beklagar och tackar för ditt tålamod.


 

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

Corona, inte ölen by laban77
Idag kl. 13:14

Bad jokes. by Tyr
Idag kl. 11:42

Önskas köpa: två eller fler mindre guldmynt 3-8 gr finvikt by Mark
onsdag 16, juni 2021, 13:54:01

Hur likvid är ädelmetaller by Mark
tisdag 15, juni 2021, 23:37:14

[Säljes] Slut. Tack för denna gång. Banköverföring & Swish. by Cyberdyne
måndag 14, juni 2021, 23:35:23

Vad sker med Kanadabörsen i händelse av USD-ras? by Stacker
måndag 14, juni 2021, 13:21:21

1 oz Guldmynt: Canadian Howling Wolf, Canadian Growling Cougar + 2 till by kashe
måndag 14, juni 2021, 12:05:15

Säljes: 2 st Niue gods 2 Oz 2017 by Saiifo
söndag 13, juni 2021, 19:15:40

Ny här by Strokur
söndag 13, juni 2021, 12:35:05

Ruthenium by Canvas
söndag 13, juni 2021, 02:15:26

Kryptovalutor by sff123
lördag 12, juni 2021, 15:44:53

Banken blir otillgänglig. by Hodja
lördag 12, juni 2021, 15:21:34

Oseriösa säljare på Tradera. by Tyr
lördag 12, juni 2021, 13:58:30

Hur och vad ska investera pengar på? by Tole
lördag 12, juni 2021, 09:45:10

BIS Basel III by DEScypher
lördag 12, juni 2021, 00:04:00