Nördvarning! Lång text! Läses på egen risk! Eller så skippar man med viss fördel till slutet. ;-)Riksbanken har ej levt upp till det lagstadgade målnivån (2023) på sitt egna kapital (
exklusive guld tillgångar) och därför föreslås en revidiering via promemoria för hur man kan komma till rätta med underskottet.
Till stor del beror huvudsakligen underskottet av tillgångar på två saker:
1. Att styrräntan under många år legat nära 0% och att de värdepapper, speciellt obligationer som köpts in som säkerhet vid utlåning har sjunkit kraftigt i värde, då räntan har stigit. Detta rör sig i och för sig om icke-realiserade förluster, men måste ändå räknas in i balansräkningen.
2. Riksbanken har ju monopol på att utfärda sedlar och mynt (skuld), som de är skyldiga att lösa in.
Dock får ju inte innehavarna av fysiska sedlarna och mynt någon ränta av Riksbanken som för de utfärdade sedlarna har köpt in värdepapper (bl.a. obligationer) som säkerhet.
Eftersom att skillnaden mellan avkastningen på de inköpta värdepapperna och den ränta 0% som ej utbetalas till innehavarna av fysiska sedlar och mynt oftast är positiv så uppstår ett räntenetto som Riksbanken har använt till att finansiera sig själva.
Dock har utfärdandet av sedlar och mynt
kraftigt minskat sedan
2008 till fördel för transaktioner i elektroniska pengar och trenden bedöms fortsätta. Detta har fått till konsekvens att Riksbankens förmåga att få in intäkter via ett bra räntenetto har minskat, då antalet utgivna sedlar och mynt minskar för varje år.
Kombinationen av detta och det minskade värdet(icke-relaterade förluster) av värdepapper (främst obligationer) som köpts har lett till att ett underskott har uppstått för Riksbanken.
Promemorian är ett förslag på hur Riksbanken ska kunna ställa krav på i händelse av att dom inte lever upp till åtminstone
2/3 av det lagstagade målnivån
(exklusive guldtillgångar) på
60 Mdkr, ska kunna begära att de kreditinstitut (främst banker) som använder sig av Riksbankens system för att hantera elektroniska pengar (avveckling), skall vara skyldiga att betala in (inlåna) pengar till Riksbanken utifrån en proportionalitetsprincip utifrån storlek och tillgångar som hanteras. De pengar som lånas in till Riksbanken kommer att rendera
0% ränta till kreditinstituten. För referens så redovisade Riksbanken ett underskott under
2023 på
- 1,991 MdkrOm kreditinstitut underlåter att betala in, så kommer de att drabbas av sanktionsavgifter enligt förlaget.
M.a.o. Riksbanken tjänade förut in pengar på utfärdade sedlar och mynt, men nu vill man byta till att tjäna in pengar på att vid behov kräva bankerna på elektroniska pengar, genom att dessa lånar in elektroniska pengar till Riksbanken till 0% ränta eller i teoretiska fall minusränta.Undrar vem som kommer få betala bankernas minskade vinster när detta inträffar?
För mer exakta detaljer i promemorian:
https://www.regeringen.se/contentassets/edd50c023745467db306fc194aa74e7c/nya-forutsattningar-for-riksbankens-finansiering.pdf