Författare Ämne: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden  (läst 4233 gånger)

Utloggad Åbama

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 723
 • Affärsomdömen: 0
Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« skrivet: söndag 15, september 2013, 23:45:42 »
John Maynard Keynes sägs 1924 ha myntat uttrycket: ”In truth, the gold standard is already a barbarous relic.”

Att guld och silver varit valuta och värdebevarare i tusentals år vet nog många. Vad som också är känt är att det under så lite som för några årtionden sedan, funnits silvermynt (och tidigare även guldmynt) vilka användes i daglig cirkulation. Inte minst också tidigare sedlar med guldmyntfot. Motivet var att det skulle finnas ett underliggande värde som backade upp valutan. Något som skulle skapa förutsättningar för tilltron till densamma.

Jag tyckte därför det vore roligt med en tråd som handlar om guld och silvers värde historiskt. Vad fick man för ett gram guld eller silver eller vad hade mynten för värde i riktiga varor? I synnerhet som ädelmetaller idag sägs vara så övervärderade.

Visserligen ska man ta i beaktande att industrialism, teknikutveckling och inte minst produktionsförbättringar har inneburit att många saker blivit billigare. Att guld och silver inte idag används som valuta (även om vissa riksbanksreserver finns kvar) varför den delen av efterfrågan också har minskat. I andra vågskålen givet naturligtvis att guld- och silverutvinning ökat möjligheterna till effektivare utvinning.

Jag tar första exemplet i en gammal annons från 1931 jag hittade, fyll gärna på med fler exempel i tråden. Något att tänka på, var att vid tidpunkten var bilar något exklusivt som enbart de mer välbärgade då hade råd med.Bilen kostade i annonsen 2625 kr. Det behövdes följaktligen 525 femkronor för att köpa bilen. 1935 släpptes en femkrona i silver. Denna höll 90% silver och vägde 25,1 gram och innehöll 22,5 gram rent silver. Detta 525 enkronor motsvarar i sin tur 11´812,5 gram rent silver. Med dagens världsmarknadspris på silver, så skulle bilen kosta 55´400 kr vilket är värdet för silvret.

Fyll på i tråden.
« Senast ändrad: måndag 16, september 2013, 00:13:54 av Åbama »Utloggad Frederyck

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 869
 • Affärsomdömen: 6
SV: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« Svar #1 skrivet: måndag 16, september 2013, 13:34:03 »
Här är en bra sida, om än lite meandrande med information om inkomster samt priser för tjänster och varor från ungefär 300 AD, under Diocletianus styre.

http://ancientcoinsforeducation.org/content/view/79/98/

Priserna är i Denarii, men växlingskursen mot aureus står en bit ned på sidan. En aureus av guld från runt 300 AD vägde 5,33 g och var så nära rent guld man kunde komma då. Uppgifterna på exakt karat varierar, men jag tror att man kan räkna att det var nära 24 karat. (Vissa källor anger 23 karat).

Så till exempel: En klippning kostade 2 denarer vilket motsvarade 2/1200 aureus år 301. Det gör att det kostade (5,33/600) g guld att bli klippt. Ett gram guld kostar ungefär 275 SEK idag. Det innebär att en klippning kostade motsvarande knappt två kronor och femtio öre av dagens pengar mätt i guld.

Ett exempel till: En soldatkänga kostade 100 denarer. På samma sätt som ovan motsvarar det ungefär 120 SEK i dagens värde om vi pratar guld.


Så guld verkar ha varit betydligt mer värt för 1700 år sedan än det är idag.

Nu är det svårt att jämföra naturligtvis, både för att samhällena idag och då är väldigt väldigt olika, men framförallt för att man hade galopperande inflation i Romarriket under de årtiondena. Den romerska staten hade kommit på den briljanta idén att prägla en massa mynt i basmetaller, men bara acceptera skatteinbetalningar i ädla metaller. Kanske nåt för Borg att ta efter? :D

Utloggad Kensington

 • Medlem
 • *
 • Antal inlägg: 15
 • Affärsomdömen: 0
SV: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« Svar #2 skrivet: onsdag 26, februari 2014, 23:46:07 »
År 1661 köpte Hedvig Eleonora Drottningholm för 30 000 Daler silvermynt. Om man följer konsumentprisindex så motsvarar det 5.4 miljoner SEK idag.

1 Daler silvermynt = 25.5 gram finsilver.
30 K daler silvermynt blir då 765 kg silver. Cirka 5 miljoner SEK

Rutger Von Ascheberg erbjöds efter freden i Roskilde 500 Daler silvermynt och ett gods med 200 daler silvermynt i årlig avkastning i pension. Cirka 17 kilo silver.

När kostar Drottningholm 765 kg silver igen ?  ;)

Utloggad 2818181

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 624
 • Affärsomdömen: 6
SV: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« Svar #3 skrivet: torsdag 27, februari 2014, 01:05:04 »
Det är lika intressant som svårt att jämföra sakers ekonomiska värde mellan århundradena. Till viss del så kan nog förklaringen ligga i att Drottningholm vid denna tiden endast var en skugga av dagens enormt pompösa byggnadskomplex. Påfallande ofta så upplevs ändå många gånger viktiga ägodelar som historiskt relativt "billiga" vid jämförelse med silver.
Det känns nästan som om det saknas en konstanten (K) att multiplicera värdet med.

Kan det möjligen vara så att denna konstant är den mentala tryggheten av att ha ett reellt värde i handen. Ju större konsekvens det kan medföra att sakna värdebäraren, desto större mentalt värde adderas naturligt till det "symboliska" värdet. Detta extravärde har till stor del falnat på senare år, och den mentala inflationen har även accentueras av pappersmetallerna.
Jämför det upplevda värdet av en näve Sovregins i fickan på en nedskjuten RAF pilot i Irak (avsedda för mutor etc.), med motsvarande mängd liggande i bankfacket när samma pilot sitter tryggt hemma i Swindon och kollar på "Britain's got talent".
Metallen var i första fallet en garant för hans liv på ett sätt som vi sällan upplever i vardagen.

Till viss del så resonerar kanske många här på ÄF lite på liknande vis.
Vi adderar i viss mån ett mentalt mervärde till spotpris, vilket ter sig något märkligt hos majoriteten av övriga befolkningen.

Utloggad Åbama

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 723
 • Affärsomdömen: 0
SV: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« Svar #4 skrivet: torsdag 27, februari 2014, 02:58:15 »
Man brukar tala om ett mannaminne som ett tidsbegrepp vilket omfattar en levande persons minne. Jag skulle säga att det i praktiken ofta är kortare. Människor tenderar att glömma och upprepa sina misstag även under sin livstid. Framförallt har många svårt att lära sig av andras historiska misstag.

Historiska referenser till ädelmetall är ändå intressanta av flera orsaker.

Först och främst, visst finns det andra faktorer som påverkar olika tillgångsvärden relativt dagens värden på ädelmetaller negativt. Några idag negativa faktorer för ädelmetaller är:

1.   Ädelmetaller utgör inte längre en aktiv del av vårt monetära system.
2.   Tilltron och synen på ädelmetaller som värdebevarare över tid, är hos allmänheten med historiska jämförelser ytterst liten.
3.   Teknikutveckling både i avseendet utvinning av ädelmetaller (som därför blivit effektivare och enklare) samt att teknikutveckling inneburit att flertalet varor blivit billigare att producera.
4.   Befolkningstillväxt. Det är fler människor idag som vill ha samma tomt (exempelvis på Drottningholm). Något som borde inneburit att tomten blivit dyrare jämfört mot värdet för ädelmetaller. Alla måste idag bo någonstans, men alla måste i dagsläget inte äga ädelmetaller för att handla med.
5.   Vi har fått ”pappersmetaller” som säljs som terminskontrakt (läs futures). Något som i vart fall i det korta loppet påverkar värdet negativt, då dessa ”löften om leverans” vida överstiger den fysiska tillgången av metaller hos utgivarna. Det ger också möjlighet för utgivarna att manipulera priset i en viss riktning för att passa deras syften.

I andra vågskålen ska läggas:

1.   Världen har i dagsläget ett runt 40-årigt monetärt experiment med ouppbackade valutor. Ett experiment som i mitt tycke börjar urarta allt snabbare.
2.   Historiskt har många valutor blivit värdelösa, där ädelmetaller däremot alltid haft kvar sina värden.
3.   Ju mer pengar som skapas, ju mer pengar finns det relativt mot ädelmetallerna.
4.   Nya användningsområden har tillkommit för ädelmetaller. Det är allt från elektronik till medicinska applikationer.
5.   Det är fler personer som idag (och möjligen i framtiden) ska slåss om den begränsade mängden ädelmetaller som finns och utvinns.
6.   Ädelmetaller har varit valuta och värdebevarare i tusentals år. Riktigt hur länge, är nog inte riktigt någon som vet. Det är ett oöverträffat track-record. Frågan är därför när och om ädelmetaller återfår denna status och vad värdet ställt mot andra tillgångar blir då?

En historisk jämförelse är också intressant då den visar att jämfört med många andra tillgångar, så har ädelmetaller alltid haft ett hyfsat värde för innehavaren. Ibland lite mer och ibland lite mindre. Ställt mot andra tillgångar har värdet har samtidigt alltid funnits där. Värdet har i dåliga tider ibland blivit smått astronomiskt vad de små guld- eller silvermynten kunnat köpa.

Om då dagens värden för ädelmetaller ställt mot andra tillgångar i någon mån, speglar den allmänna synen på ädelmetaller och deras funktion i valutasystemet. Då är det hur ekonomin och synen på ädelmetaller i framtiden är, som då kommer att spegla värdet för vad ädelmetallerna då kommer att kunna köpa.

Läste någonstans att man på 20-talet kunde köpa ett kvarter i Berlin för ett kilo guld eller om det var ett guldmynt. Idag låter det givetvis fantastiskt vad guldet då kunde köpa med tanke på dagens värde på samma kvarter. Vid perioden fanns det samtidigt inga av de boende i detta kvarter som betalade några hyror. Istället var husen i praktiken ockuperade och dessutom förfallna. Några årtionden senare var kvarteret dessutom sönderbombat och ännu lite längre fram, blev det troligen konfiskerat av kommunisterna.

Idag kan man sannolikt också köpa vissa kvarter i Detroit för en guldtacka. Kvarter som om vi går tillbaka ett antal årtionden var värda betydligt mycket mer än ett kilo guld, så allt ska ställas i relation till varandra.


Detroit 2013

Utloggad machinshin

 • Palladiummedlem
 • ****
 • Antal inlägg: 278
 • Affärsomdömen: 11
SV: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« Svar #5 skrivet: torsdag 27, februari 2014, 10:57:22 »
Som ni säger så är det nog svårt att jämföra exempelvis en fastighets värde då och nu, i förhållande till PM.  Jag har många exempel på fastigheter vid havet där jag bor, där för 30 år sedan inte någon ville bo (det bara blåste och var blött)   mark och hus såldes då för några hundra tusen. Idag får man inte en villa (utan tomt)  för under 5 miljoner så länge man kan skönja lite vatten.   Skulle man dra en jämförelse med pm och säga att för exempelvis 30 år sedan så kostade ett sådant hus kanske 3 kilo guld.  Idag så kostar den 15 kg guld.   Med den uträkningen så ser ju tyvärr inte PM priset så värdebevarande ut. Men som sagt, det blir en dålig jämförelse då priserna på dessa fastigheter har fluktuerat otroligt.  På samma sätt så anser jag det lite si och så att jämföra med andra saker historiskt.  Att något gick att köpa för mindre pm förr än vad det gör idag kan betyda både att varan var generellt sätt billigare då och på så vis uppfattas PM:et vid aktuell tidpunkt vara högt värderad. Eller så kan man också se det som att PM:et i jämförelse med varan INTE har varit en så stabil värdebevarare då det krävs 5 faldig mängd (i mitt exempel)  för att köpa samma med dagens värden på PM.

Utloggad machinshin

 • Palladiummedlem
 • ****
 • Antal inlägg: 278
 • Affärsomdömen: 11
SV: Stora tråden om historiska ädelmetallvärden
« Svar #6 skrivet: torsdag 27, februari 2014, 11:01:45 »
Enligt mig, en av dom få jämförelser man kan dra är ju vad PM kostade vid aktuell tidpunkt i förhållande till vad en medelklass hade i lön vid samma tillfälle och sen jämföra med idag.  Då medelklassen är en hyffsad konstant, så bör det gå att få en relativt bra värdering och graf på hur värdet på PM har förändrats över åren.  Någon kanske sitter på viljan att göra en graf där medelklassens löner och PM priserna finns med =) ? 


 

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

Kul! by sff123
Idag kl. 17:56

(Köpes) Europeiska junk silver mynt (Frankrike, Spanien, Tyskland m.m) by losecontrol
Idag kl. 17:19

Sverige - Hur mår vi ekonomiskt? by Sarek
Igår kl. 19:20

Godkväll by toblov
Igår kl. 14:32

Den STORA (enda) tråden för kommentarer angående guldspot. by august
onsdag 08, juli 2020, 22:50:20

Falska mynt på tradera? by Power2008
onsdag 08, juli 2020, 10:27:15

Jag Lotta är ny här by Au
onsdag 08, juli 2020, 10:18:30

ny (le_sand) by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:34:46

Bara saklig investering, ska absolut inte få habegär efter sällsynta mynt... ;-) by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:34:20

Ohoj! by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:34:06

The desire of gold is not for gold. It is for the means of freedom and benefit. by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:33:52

Ny Medlem med många planer by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:33:37

Ny på forumet by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:32:55

Ny(mrs.sunshine) by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:32:32

Inledande hej. (Nalliwer) by vonswartz
onsdag 08, juli 2020, 00:32:09