Författare Ämne: KINA  (läst 57306 gånger)

Inloggad Bosse68

  • Global Moderator
  • Platinamedlem
  • *
  • Antal inlägg: 1183
  • Affärsomdömen: 98
SV: KINA
« Svar #15 skrivet: torsdag 27, mars 2014, 12:44:15 »
Jag har för mig att dom sa till mig att uttag över 10 000:- måste anmälas 3 arbetsdagar innan.
Tydligen p.g.a. att dom inte vill ha så mycker kontanter på kontoren :o

Inloggad august

  • Global Moderator
  • Rhodiummedlem
  • *
  • Antal inlägg: 2080
  • Affärsomdömen: 50
KINA
« Svar #16 skrivet: torsdag 27, mars 2014, 13:19:39 »

Jag har för mig att dom sa till mig att uttag över 10 000:- måste anmälas 3 arbetsdagar innan.
Tydligen p.g.a. att dom inte vill ha så mycker kontanter på kontoren :o
...givet att du ens hittar ett kontor som har kontanter alls. I takt med att de svenska bankerna mer och mer övergår till "kontantlösa" kontor har det ju kommit ett flertal exempel på när människor försökt ta ut kontanter och hänvisats till kontoret i nästa stad eller ännu längre bort. Stackars banker, måste vara jobbigt att behöva hantera kontanter så det är klart att ni skall sluta med det... så att det istället blir jobbigt för era kunder.

Utloggad Cash Is King

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 707
  • Affärsomdömen: 2
KINA
« Svar #17 skrivet: tisdag 21, april 2015, 14:20:21 »
Det kinesiska bolaget Tianwei har ställt in betalningarna avseende en obligation, vilket är första gången det sker för ett statskontrollerat bolag i Kina enligt uppgifter i DI och Bloomberg. Tianwei tillverkar bla solceller.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-21/china-sees-first-bond-default-by-state-firm-with-baoding-tianwei
http://www.di.se/artiklar/2015/4/21/statligt-bolag-i-kina-staller-in-betalningarna/
http://www.twnesolar.com/

Utloggad Åbama

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 723
  • Affärsomdömen: 0
SV: KINA
« Svar #18 skrivet: måndag 13, juli 2015, 11:39:37 »
Börjar den kinesiska bubblan spricka?

Kina brukar hyllas av vissa för att trots varandes en kommunistdiktatur, tillåtit marknadsprinciper verka som varit långt mer kapitalistiska än i flertalet andra länder. Genom att avskaffa planekonomi och införa marknadsmässiga principer har man kommit att bli hela världens fabrik. Att de flesta av produkter som idag tillverkas kommer ifrån Kina är knappast någon hemlighet. Allt från kläderna du tar på dig på morgonen, delarna i bilen som du kör till arbetet. Mobiltelefonen du ringer dagens första samtal med, till datorn som dagens första mail skrivs på.

Nu har man däremot från statligt håll börjat visa på exempel på klassisk centralplanering och centralstyrning. Efter en lång och också extrem börsuppgång på kinesiska börser började Shanghaibörsen falla kraftigt. De två viktigaste börserna, Shenzhen Composite och Shanghai Composite hade under 12 månader först stigit med cirka 150%.  Efter detta föll marknaden med mer än 30%. Alltså först en ökning i börsvärde med 6,5 miljarder USD (motsvarande 52 miljarder SEK). Efter detta följt av en minskning av börsvärdet med mer än 2 miljarder USD (motsv. mer än 16 miljarder SEK).

Inget konstigt med det. Efter regn kommer sol och efter sol följaktligen regn igen. Enligt marknadsmässiga principer ska marknader också kunna korrigera sig själva. Byggs bubblor upp kommer de förr eller senare också att spricka. Ju större bubblan är ju större blir också smällen. Resurser fördelas och allokeras om och kommer därefter till bättre användning i ekonomin. Ett slags ekonomisk darwinism och ekonomisk evolutionsutveckling om man så vill. En börsuppgång är aldrig heller spikrak och de som köpte för något år sedan har ju ändå nästan fördubblat sitt kapital.

Från centralt håll i Peking har senaste tidens utveckling däremot oroat så till den grad att man från regeringshåll börjat lägga sig i grundläggande marknadsprinciper. Vad är det då som oroar, vad har man från regeringshåll gjort och vilka konsekvenser kan återinförande av centralstyrning och centralplanering få?

Till att börja med. Att spara i aktier har ökat kraftigt hos kineser på senare år. Idag bedöms 90 miljoner kineser spara i aktier. Bara det senaste året sägs 12 miljoner aktiesparare ha tillkommit. Att mycket kapital strömmar in i en marknad innebär följaktligen också att marknaden stiger. Problemet är också den kinesiska peggen mot dollarn och utländska räntor inte heller givit kinesiska sparare speciellt många fler alternativ än börsen eller madrassen. Asiater har historiskt oftast varit lägre belånade än motsvarande västerlänningar. Däremot har många kineser på senare tid lånat för att spekulera i aktier.

På aktiemarknaden sägs det också vara två känslor som styr, girighet och fruktan. Girighet att spararen inte vill missa att värdetillväxt vid en uppgång och fruktan av att förlora kapital när marknaden faller. Trots detta och hur motsägelsefullt detta än låter, är båda effekterna också självförstärkande. På en marknad som stigit över lång tid, är det många som hoppar på. Girigheten är den styrande känslan som allt mer tar över. När marknaden däremot faller vill man istället stå utanför. Fruktan att förlora pengar tar då över.

Egentligen borde det vara tvärtom. Mina två favoriter för exempel inom ekonomin är stegen och gravitationen. Ju högre upp du klättar på en stege, ju närmare toppen borde du rent logiskt vara. Ju högre upp du också klättrat ju hårdare blir också fallet ifall du trillar eller för all del om stegen faller ihop. En lång tids börsklättrande borde därför vara en tydlig varningssignal istället för en trigger att gå in på marknaden. En marknad som fallit kraftigt är samtidigt alltid också närmare botten än den var innan fallet.

Huvudvärken här för det centrala styret i Peking är alla de kineser som på senare hoppat på aktiemarknaden. Som lånat och spekulerat och som nu riskerar att bli utblottade. I ett svenskt TV-inslag får vi höra om en 50-årig kines som gråter ut att besparingarna nu är borta. Att densamme sagt upp sig för 10 år för att spekulera på börsen men där allt sparkapital nu är utraderat.

Den som här tänker lite längre än vad nyhetsredaktionen vill förmedla, förstår att det knappast är synd om kinesen i inslaget. Gick man som sparare in på den kinesiska börsen för 10 år sedan har man sett en smått magisk värdetillväxt av sitt kapital. Detta även med den senaste tidens nedgång inräknad. Om besparingarna då är utraderade har man antingen levt upp värdetillväxten under resans gång eller belånat innehavet kraftigt och därför sett allt sitt kapital utraderas när börsen fallit.

Om Darwin i evolutionsteori myntade "survival of the fittest" tillhör spararen i inslaget kategorin ”the un-fittest" för att denne inte säkrat upp sitt kapital bättre. Alltså någon som enligt evolutions- och marknadsmässiga principer både kan och förtjänar att på nytt bli fattig. Detta då denne inte drabbats av otur utan istället av sin egen dumhet, av överdriven girighet och vad man kan likna vid ekonomisk masshysteri.

För den kinesiska regimen är den fallande marknaden däremot ett problem. Fallande börsvärden gör dels en stor mängd nytillkomna aktiesparare fattiga. Inte minst också de belånade aktiespekulanter dit troligen spararen ovan i TV-inslaget tillhör. Problemen är också att börsfall tenderar att påverka den reella ekonomin. Fallande börsvärden och förtroenden för börsen gör det svårare för företag att få tag på riskvilligt kapital. Fallande börskurser riskerar enligt den kinesiska staten också skrämma bort utländska investerare.

Kinesiska staten har därför i flera steg blandat sig i marknaden. En stor mängd aktier har helt handelsstoppats. Vissa ägare av vissa aktier hindras helt från att sälja tillsvidare, marginalkraven har förändrats, räntor har sänkts och marginalkrav har mildrats. Banker har också fått löften att de behöver hålla mindre reserver gentemot riksbanken för att på så sätt frigöra likviditet till den finansiella marknaden. Allt för att stoppa upp börsfallet.

Vad är då problemet med detta?

Kinas framgångsaga började med omfamnandet av kapitalistiska principer. Det som nu syftar till att stoppa upp börsfallet för att bland annat skydda inhemska och utländska investerare riskerar på sikt istället att skrämma bort dem längre fram. Genom att också låsa in aktieägare har man tydligt visat att kinesiska staten enbart respekterar marknadsprinciperna så länge de går regimens väg. Genom åtgärderna för att motverka att den kinesiska börsbubblan nu genomgår en naturlig korrigering gör man att man riskerar att bygga upp allt större bubblor och obalanser längre fram.

Frågan jag därför ställer mig, har den kinesiska bubblan på allvar börjat spricka? Vad tror du?
« Senast ändrad: måndag 13, juli 2015, 11:41:13 av Åbama »

Utloggad SoulCrew

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 793
  • Affärsomdömen: 30
SV: KINA
« Svar #19 skrivet: måndag 13, juli 2015, 14:13:47 »
Jag tror det är än mer komplicerat. Kina må fortfarande vara världens fabrik men delar lägst ner i värdekedjan har redan börjat flytta vidare då Kina blivit för dyrt. Vietnam, Indonesien och Afrika*!* sägs stå på tur.. Den kinesiska ledningen har velat förändra den kinesiska ekonomin, att gå mer till en inhemskt konsumtionsdriven dylik som mer påminner mer om den västerländska modellen även om man förmodligen snarare sneglar på Sydkorea, Taiwan och Singapore, snarare än europa, som gjort liknande ekonomiska resor i relativ närtid.

En drivande orsak till de allt större ingreppen i marknaden är att den senaste finanskrisen kom vid ett ur kinesisk synvinkel sällsynt olämpligt tillfälle. De hade planerna på att förändra ekonomin men hade inte kommit så långt att de kunde svälja den enorma nedgång i export som blev resultatet. Därav den enorma inhemska kreditexpansionen. Kina har dessutom relativt hårda kapitalkontroller. Vi kan investera världen över om vi vill, kineser har inte alls lika mycket att välja på, traditionellt, vilket knappast överraskar någon här, har kineser gärna investerat i guld. Därtill under en rad av år dessutom uppmuntrade att så göra av myndigheterna. Allt gott och väl så länge BNP växte med 10% per år. Problemet ur myndigheternas ögon är att det inte är speciellt produktivt när exporten inte klarar att driva ekonomin. Därför, och delvis som ett led i att skapa en mognare ekonomi, har andra investeringsvägar öppnats. Vi har nog alla sett bilder på kinesiska "spökstäder", nybyggda storstäder där det inte bor någon men alla lägenheter är sålda, såvitt man förstått till stor del på spekulation. När det mot all förmodan visade sig att inte heller fastigheter var säkra investeringar blev börsen nästa kinesiska fluga.

Vad vi ser är i min mening en potentiell dödskamp för det kinesiska kommunistpartiet som väl numera egentligen mest är kommunistiskt i namn. De vill klamra sig fast vid makten och är livrädda för vad som kan hända om några hundra miljoner ur den nybakade kinesiska medelklassen förlorar allt och bestämmer sig för att gå ut på gatorna och protestera. Partiet måste helt enkelt hitta ett sätt att hålla breda folklager relativt nöjda, nu försöker man med alla medel rädda ekonomin för att slippa ta till den repressiva våldsapparaten som vi beskådade på himmelska fridens torg -89. Worst case är väl att man tar till det externa hotet, frågan är vem, var och hur långt man i så fall vågar gå för att på så sätt ena folket bakom ledarna.

Många kanske inte vet att det vi kallar för kineser egentligen är så kallade Hankineser, det finns flera olika folkslag med skilda språk och olika religion. Tibet som är under kinesisk ockupation känner nog många till men det finns gott om motsättningar. I västra Kina finns det uigurer som huvudsakligen är muslimer tex.

Vad vi ser nu kanske inte bara är en trolig sprucken kinesisk bubbla, det kan vara slutet på Kina så som vi känner det. Å andra sidan kanske jag underskattar dem, de kanske reder ut det här någorlunda och då kan det kanske bara bli ett hack i kurvan om än, möjligen, ett relativt stort sådant.

Utloggad Åbama

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 723
  • Affärsomdömen: 0
SV: KINA
« Svar #20 skrivet: måndag 13, juli 2015, 19:27:19 »
Jag tror det är än mer komplicerat.
SoulCrew, jag tror det ligger mycket i det du skriver. Har tänkt i samma banor. Kommunistpartiets fortlevnad är givetvis hotad i en av världens mest kapitalistiska ekonomier. Att de samtidigt skulle ta till vapenskrammel mot en missnöjd medelklass på dekis tror jag däremot inte. Händelserna på Himmelska Fridens Torg är knappast något någon där vill återuppleva. Allra minst kommunistpartiet.

Däremot visar senaste tidens marknadsintervention att regimen både är nervös och inte minst också knappast förstår fördelarna med självkorrigerande marknadsprinciper.

Däremot har kineserna investerat i nya marknader och inte minst för att kunna komma åt billiga produktionsmöjligheter, råvaror och marknaderna som sådana. Titta exempelvis på Afrika, där man byggt vägar, fabriker, skolor och ibland nära nog hela städer.

En paradox i kommunistiska Kina är också skyddet för egendom. Ibland är ett skydd som är mer långtgående än i många västländer. Tar några roliga exempel.

1

2

3

4

Sedan kan man givetvis fråga hur schysst det är att bygga en väg eller gräva en grop runt en trilskandes husägares hem. :D

Utloggad Cash Is King

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 707
  • Affärsomdömen: 2
SV: KINA
« Svar #21 skrivet: onsdag 15, juli 2015, 23:47:07 »
Stefan Molyneux, 2015-07-09.

The Fall of China. There Will Be No Economic Recovery.

https://www.youtube.com/watch?v=zPdHAleapI0

Utloggad Cash Is King

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 707
  • Affärsomdömen: 2
SV: KINA
« Svar #22 skrivet: fredag 17, juli 2015, 13:55:10 »
Kina har de senaste sex åren ökat sin guldreserv med 57 procent till 1.658 ton enligt uppgifter från Kinas centralbank, PBOC.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/07/17/kina-kopte-guld.html
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-17/china-increases-gold-reserves-in-first-disclosure-since-2009



Utloggad Asrael

  • Guldmedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 665
  • Affärsomdömen: 8
SV: KINA
« Svar #23 skrivet: fredag 17, juli 2015, 16:00:28 »
Kina har de senaste sex åren ökat sin guldreserv med 57 procent till 1.658 ton enligt uppgifter från Kinas centralbank, PBOC.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/07/17/kina-kopte-guld.html
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-17/china-increases-gold-reserves-in-first-disclosure-since-2009


Guld finns i Kina, men var?

Trots att det var väntat att de skulle lägga sig lågt var det mycket mindre ökning än väntat. Ökningen är inte större än Rysslands 2009 till idag.

Kina vill fortsätta hamstra guld till låga priser är min bild av det hela. Reserven måste vara större om de ska in i SDR.

Citera
All krigföring bygger på bedrägeri. När vi kan anfalla måste vi verka oförmögna och passiva. När vi är nära måste vi få fienden att tro att vi är långt borta. När vi är långt ifrån måste han tro att vi är nära. Vi måste locka fienden, simulera förvirring och krossa honom.


Sun Zi

Utloggad kristensson

  • Rhodiummedlem
  • **
  • Antal inlägg: 2658
  • Affärsomdömen: 47
SV: KINA
« Svar #24 skrivet: måndag 10, augusti 2015, 21:20:53 »
IMF låter inte KINA va med i SDR trots att Kina uttalat sig öppet och officiellt att man vill vara med i SDR. Trots att man bara redovisade en liten och västvänlig ökning av guldreserven.
USA blockerade detta.
Kina har därmed tappat ansiktet, nedanstående artikel belyser vad det kan få för konsekvenser.

http://goldsilver.com/news/the-rumblings-of-war/

Inloggad mega_n

  • Global Moderator
  • Platinamedlem
  • *
  • Antal inlägg: 1954
  • Affärsomdömen: 213
SV: KINA
« Svar #25 skrivet: tisdag 11, augusti 2015, 06:48:10 »
IMF låter inte KINA va med i SDR trots att Kina uttalat sig öppet och officiellt att man vill vara med i SDR. Trots att man bara redovisade en liten och västvänlig ökning av guldreserven.
USA blockerade detta.
Kina har därmed tappat ansiktet, nedanstående artikel belyser vad det kan få för konsekvenser.

http://goldsilver.com/news/the-rumblings-of-war/


Och där kom hämden... Kina devalverar sin valuta!
Ett inlägg i valutakriget som härjar välden över...

/H

Utloggad kristensson

  • Rhodiummedlem
  • **
  • Antal inlägg: 2658
  • Affärsomdömen: 47
SV: KINA
« Svar #26 skrivet: tisdag 11, augusti 2015, 22:22:03 »
IMF låter inte KINA va med i SDR trots att Kina uttalat sig öppet och officiellt att man vill vara med i SDR. Trots att man bara redovisade en liten och västvänlig ökning av guldreserven.
USA blockerade detta.
Kina har därmed tappat ansiktet, nedanstående artikel belyser vad det kan få för konsekvenser.

http://goldsilver.com/news/the-rumblings-of-war/


Och där kom hämden... Kina devalverar sin valuta!
Ett inlägg i valutakriget som härjar välden över...

/H


Ja eller en liten försmak av hämnd.
Kina kan ju med fog visa att deras valuta stärkt sig åtskilligt gentemot övriga BRICS länder. Och att detta var en "liten engångsjustering".

Utloggad ManoleteSTHLM

  • Palladiummedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 472
  • Affärsomdömen: 12
SV: KINA
« Svar #27 skrivet: torsdag 13, augusti 2015, 18:29:46 »
Igår, Kina sänker för andra dagen i rad sin valuta och avrundar handelsdagen med en massiv dollardump - en dedollarisering. Konsekvensen blev ett stort dollarnedställ, börsfall i västvärlden, stigande olje- och guldpris. Det var den överraskande dollardumpen som blev kronan på verket och gloablisterna kom tvåa på bollen. Observera följande - Kina skrev ned värdet på sin valuta och dollarn sjönk...

Den stora anledningen till att panik utbröt efter devalveringen var nog en insikt i marknaderna om att centralbankerna trots allt inte är synkade i valutafesten. Trycker Kina ner sin valuta så måste Japan sätta igång igen osv.

Några timmar efter devalveringen så hände detta i Tianjin. VÄNTA, jag säger inte att det finns något samband och det kan absolut vara en ren slump. En otroligt kraftig explosion var det - det skall bli otroligt intressant att höra hur det kunde hända.

 https://www.youtube.com/watch?v=DDgZ5RkivEg
« Senast ändrad: torsdag 13, augusti 2015, 18:47:05 av ManoleteSTHLM »

Utloggad ikonane

  • Kopparmedlem
  • **
  • Antal inlägg: 97
  • Affärsomdömen: 4
SV: KINA
« Svar #28 skrivet: torsdag 13, augusti 2015, 19:52:05 »
 Hur devalverar ett land sin valuta?

Utloggad ManoleteSTHLM

  • Palladiummedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 472
  • Affärsomdömen: 12
SV: KINA
« Svar #29 skrivet: torsdag 13, augusti 2015, 20:28:16 »
Hur devalverar ett land sin valuta?

Det kräver en fast växelkurs vilket den kinesiska yuan (renminbin) har gentemot dollarn och den har glidit mellan +/- 0.5% sedan många, många år. Man bestämmer sig sedan att nu är en yuan 2% mindre värd än igår etc etc. Tisdagens tapp för yuanen på 2%, gentemot dollarn, var det största endagstappet på dryga 20 år. I ett land som Sverige som har en flytande valutakurs, iallafall officiellt, så trycker man mer pengar istället för att devalvera när man vill sänka värdet på valutan.

En liten lustig sidonot är att BOJ, Bank of Japan, och ECB nu har HOTAT med att själva trycka ännu mer pengar på grund av Kinas devalvering. Globalisterna hotar att förgöra sig själva - be my guest.
« Senast ändrad: torsdag 13, augusti 2015, 20:42:55 av ManoleteSTHLM »


 

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

Oseriösa säljare på Tradera. by mega_n
Igår kl. 18:53

Silvermynt 15st 1oz Maple Leaf by Spade
Igår kl. 16:47

Bilder på silver. by mega_n
Igår kl. 15:13

Libertad 1oz silver olika årtal by mega_n
torsdag 05, december 2024, 06:38:13

Avdelningen för byråkrati rapporterar by august
onsdag 04, december 2024, 17:18:45

wold money fair 2025 by lordsinner
onsdag 04, december 2024, 17:11:52

Den STORA (enda) tråden för kommentarer angående guldspot. by hasse_A
tisdag 03, december 2024, 19:16:28

Skattefritt ISK by gbz
måndag 02, december 2024, 17:50:08

Bad jokes. by Philip
lördag 30, november 2024, 13:49:29

Pressar HSBC silverpriset på Comex men samtidigt köper på världsmarknaden? by JohanB
lördag 30, november 2024, 01:58:38

Rekordstor guldfyndighet upptäckt i Kina by Philip
fredag 29, november 2024, 22:06:11

Bilder på guld. by zodiac
onsdag 27, november 2024, 18:41:42

Hur stora guld mynt och tackor har ni i era stackar? by august
lördag 23, november 2024, 15:26:24

Sovereigns… by 9darter
fredag 22, november 2024, 12:17:23

Den STORA tråden för aktier i gruvbranschen by JL_GBG
fredag 22, november 2024, 11:06:36