Författare Ämne: Sverige - Hur mår vi ekonomiskt?  (läst 268989 gånger)

Inloggad Au

 • Kopparmedlem
 • **
 • Antal inlägg: 60
 • Affärsomdömen: 0
SV: Sverige - Hur mår vi ekonomiskt?
« Svar #555 skrivet: lördag 21, december 2019, 13:54:54 »
Blir så jäkla förbannad så fort man hör "Sverige, ett av världens rikaste länder". Detta hör man titt som tätt från människor som knappt varit utanför Europa!

Inloggad Unmanipulatable

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 794
 • Affärsomdömen: 3
SV: Sverige - Hur mår vi ekonomiskt?
« Svar #556 skrivet: söndag 22, december 2019, 17:30:04 »
Blir så jäkla förbannad så fort man hör "Sverige, ett av världens rikaste länder". Detta hör man titt som tätt från människor som knappt varit utanför Europa!
Kan inte annat än att hålla med. Och inga nogozoner har vi heller men däremot en massa socioekonomiska faktorer som är roten till allt ont är andra sagor som gärna körs i repris efter repris. Är du fattig så måste du skaffa dig en luvtröja Adidasbyxor BMW och en pistol eller machete och råna folk. Du har ju ingen lokal samt att "samhället har sviktit dig".


De enda länderna med sämre hushållsvälstånd än Sverige inom EU är de forna öststaterna, samt medelhavsländerna och Irland
Ja inte är det något framgångsrecept som varit vägledande för hur det forna Sverige har utvecklats. De flesta har fattat att vi inte längre är "bäst" men vi tror fortfarande att vi är bland de "bästa".  Sverige lever på gamla meriter.  Och de som kritiserar systemet sägs vara opatriotiska. Anklagelserna kommer från samma personer som avskyr patriotism.

En sak som kanske glöms ibland är att i medelhavsländerna så har man större möjligheter till självhushållning, odling mm. Det är nog ett slags välstånd som nog inte ingår i ekvationen.

Det innebär i så fall att Sverige hamnar längre ned.

Skulle kanske  kunna fungera i Sverige också med självhushållning om man har 30 kubik ved att leka med iofs :) Här behöver man nog har ungefär sådana volymer eldvapen om man ska överleva numera.

Inloggad Unmanipulatable

 • Guldmedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 794
 • Affärsomdömen: 3
SV: Sverige - Hur mår vi ekonomiskt?
« Svar #557 skrivet: söndag 22, december 2019, 18:18:23 »
Hur Sverige mår ekonomiskt beror bland annat på hur skattemedel används. Jag bara måste skicka er denna länk då det ansluter så fint till tidigare inlägg.

Här är ett exempel på hur man har gjort en Afghansk toppolitiker glad genom bidraget han stulit från sin döda mor. Det var svenska  skattepengar i arbete. Inte bara Iraks försvarsminister som vi spridit glädje till alltså vilket avhandlats i ett tidigare inlägg. 

Stenrik afghan som bor i Afghanistan är skriven i Göteborg och lever på bidrag som han stulit från sin döda morsa, pengar som den döda modern fått från svenska skattebetalare. Han bodde i Sverige men tyckte Afghanistan var ett skönare land att bo i och flyttade hem. Det finns ju många som menar på att Afghanistan är jättefarligt och att Sverige måste betala afghaners uppehälle för miljarder seketas i  många decennier ?

Undrar vad politikern gjorde med kroppen, den döda moderns kropp? För dessa hjältar finns inga problem som är för stora för att lösa. Att typ stycka och gömma undan sin döda mor när det kan leda till bidrag är väl alltid ett välkommet tillskott till kassan?

https://www.friatider.se/razaq-58-vann-afghanska-valet-g-r-samtidigt-p-bidrag-som-razag-63-i-g-teborg
Razaq, 58, vann afghanska valet – går samtidigt på bidrag som "Razag, 63" i Göteborg
Fria Tider avslöjar:

    Ännu en utländsk toppolitiker är skriven i Sverige
    Lurar skattebetalarna med falsk ålder och identitet
    Möt Abdul Razag Ahmadzai, 63, som går på bidrag i Göteborg – och är med och bildar regering i Afghanistan

Publicerad 22 december 2019 kl 15.24

Inrikes. Efter dagens valresultat i Afghanistan väntas politikern Razaq Ahmadzai, 58, få en tung post i president Ashraf Ghanis nya administration. Men samtidigt är Ahmadzai, som i själva verket bor i en av de dyraste lyxvillorna i Kabul, skriven i Sverige där han lever på bidrag och tillskansar sig pensions­utbetalningar avsedda för hans sedan länge avlidna mor, kan Fria Tider avslöja idag.
Gilla artikeln på Facebook

© FB

FRAMGÅNGSSAGA: Razaq Ahmadzai har framgångsrikt lyckats lansera sig som en affärsman med goda resultat i Sverige bakom sig. Inkomsterna från Sverige utgörs dock av bidrag och olika bedrägerier, visar Fria Tiders granskning.

© FB

DÖDSBUD: Att modern varit avliden sedan länge framgår av ett inlägg på Facebook där Razaq Ahmadzais kusin informerar sina släktingar om dödsfallet den 13 januari 2017.

© Privat

SÖRJER: Den 1 februari 2017 höll den avlidna kvinnans släkt en minnesceremoni i Göteborg. Inringad på bilden är Razaq Ahmadzai. Kusinen som skrev Facebook-inlägget ovan står två steg till höger om Ahmadzai.

Höstens utdragna presidentval i Afghanistan går mot sitt slut. Efter ytterligare en rösträkning är regeringschefen Abdullah Abdullah i praktiken besegrad och hans motståndare, den sittande presidenten Ashraf Ghani, väntas inom kort tillkännage sin nya regering.

Valet är inte bara en framgång för president Ghani själv, utan också för koalitionspartiet Grön trend (Basej-e Milli) som i praktiken blir vågmästare och är favorittippade att få ministerposter i den nya regeringen.

Grön trend leds av radarparet Amrullah Saleh och Razaq Ahmadzai. Saleh är partiledare och var fram till i januari i år landets inrikesminister, men väntas nu bli vicepresident. Razaq Ahmadzai är kampanjchef och mer av en nykomling som genom valresultatet i praktiken snabbt har blivit en av Afghanistans mäktigaste män. Partiet lanserar honom som en internationell affärsman som efter stora framgångar i Sverige nu har valt att flytta hem till Afghanistan av patriotiska skäl.

– Efter att ha spenderat en stor del av mitt liv i Sverige blev min längtan efter Afghanistan och dess klimat för stor, säger Razaq Ahmadzai i en kampanjvideo för partiet, som är inspelad i trädgården till hans lyxvilla i Shahr-e Naw, ett av Kabuls mest exklusiva områden.

I videon berättar han att han började som ansvarig för Kabuls valdistrikt för den politiska alliansen Samhällsbärarna (Dawlat-saz) som stöder presidenten.

– Jag blev övertygad om att jag skulle hjälpa till med full kraft och med alla mina resurser, så att Samhällsbärarna blir vinnare i valet, säger han.

Pengar från Sverige
Men politikern berättar inte hela sanningen om sin flytt till Afghanistan, visar Fria Tiders granskning. Parallellt med lyxlivet i Kabul är den afghanske samhällsbäraren nämligen fortfarande skriven i Sverige, i en mindre glamourös hyreslänga i Göteborg. Samtidigt sköter han ekonomin åt sin mor, vars bankkonto han disponerar.

Problemet är bara att modern, som får pension från Sverige, dog i januari 2017. Det framgår av ett Facebook-inlägg som Razaq Ahmadzais kusin, en 62-årig afghansk man bosatt i Nederländerna, skrev för att tillkännage dödsbudet den 13 januari 2017. På bilder från en minnesceremoni i Göteborg syns både Ahmadzai och kusinen delta när sörjande släktingar och klanmedlemmar hedrar den avlidna kvinnans minne. Bilderna är från den 1 februari 2017.

En månad senare, den 28 februari 2017, registreras kvinnan plötsligt som utvandrad i Skatteverkets register. Dödsfallet registreras dock aldrig. Hon är fortfarande vid liv och vistas numera i Afghanistan, enligt de felaktiga uppgifterna i folkbokföringsregistret som Fria Tider begärde ut på fredagen.

Falsk identitet
I sin kampanjvideo för Samhällsbärarna avslöjar Ahmadzai även att han är född i mars 1961, och inte i juni 1956 som det felaktigt står i hans svenska ID-handlingar. Vidare heter han i själva verket Razaq, som betyder försörjare på arabiska, och inte Razag som han har uppgett för svenska myndigheter.

Något år före moderns död började Razaq Ahmadzais politiska ambitioner i Afghanistan att ta fart på allvar. Han sålde vid denna tid sitt hus på Arbogagatan i Göteborg och flyttade permanent till Kabul. Tillsammans med sin fru skrev han sig istället på den köpta folkbokförings­adress på Hisingen som han fortfarande bor på enligt Skatteverkets register. Samtidigt började han använda sin svenska identitet för att ta banklån och dra på sig stora skulder. Enligt Kronofogdens register är han idag skyldig bland andra svenska staten och banken SEB hundratusentals kronor, merparten till Skatteverket.

Hos polisen i Göteborg, som tidigt fick in en anmälan om pensionsfusket, inleds snabbt en förundersökning om bidragsbrott och folkbok­förings­brott, erfar Fria Tider. Polisens utredningsjour i Göteborg informerar samtidigt flera myndigheter om misstankarna genom en upplysning som innehåller både Ahmadzais och den avlidna kvinnans svenska personnummer. Av upplysningen framgår att Razaq Ahmadzai disponerar kvinnans bankkonto, att han troligen är släkting till henne och att inget tyder på att hon fortfarande är i livet. Men trots det fortsätter pensionspengarna att betalas ut.

"Imorgon är jag chef"
Fria Tider begärde på måndagen via Skatteverkets presstjänst att få ta del av den utredning som myndigheten har genomfört beträffande modern och hennes utvandring till Afghanistan. Sent på fredagen meddelade Skatteverket att handlingen fortfarande inte var klar att lämnas ut.

När Fria Tider på fredagen ringer till Amrullah Salehs partikansli går det inledningsvis enkelt att kommunicera, men när vi berättar att vi är en svensk tidning som vill prata med Razaq Ahmadzai om hans framgångar i valet uppger sig personen på andra sidan linjen plötsligt inte höra något.

– Det är möjligt att du hör mig perfekt men jag hör ingenting av vad du säger, hävdar personen och avslutar samtalet.

Själv är emellertid Razaq Ahmadzai övertygad om att framtiden ser ljus ut. I ett häftigt omdebatterat Facebook-inlägg från den 17 september utmanar Ahmadzai regeringschefen Abdullah Abdullah på direktsänd tv-duell, efter att president Ghani har vägrat debattera med Abdulllah.

En användare påpekar snabbt att det vore orimligt eftersom Ahmadzai helt saknar offentliga uppdrag, medan Abdullah är regeringschef och borde få debattera mot presidenten. Men det håller inte Razaq Ahmadzai med om.

"Ja, Abdullah var tidigare vaktmästare och idag är han regeringschef. Jag är idag chef för valkampanjen och imorgon är jag Abdullahs chef", skriver Ahmadzai i ett svar.

Inloggad glimbert

 • Palladiummedlem
 • ****
 • Antal inlägg: 278
 • Affärsomdömen: 17
SV: Sverige - Hur mår vi ekonomiskt?
« Svar #558 skrivet: lördag 11, januari 2020, 23:28:04 »
Svenska kronan listades som en av 2019 års sämsta placeringar av Financial Times. Det är lite lustigt att det som är själva definitionen av värde i medvetandet ute i stugorna är det som visar sig bevara värdet sämst i praktiken.
https://omniekonomi.se/kronan-en-av-investerarnas-varsta-floppar-under-2019/a/0nJbPB


 

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

Har jag blivit blåst, forumaffär by sff123
Idag kl. 01:58

Guld, idag väldigt övervärderat ur historisk synvinkel? by guldgrisen
Idag kl. 00:15

Blir skillnaden verkligen så stor? by guldgrisen
Igår kl. 23:09

Silvercoins.ee by Stocken
Igår kl. 23:06

Revolut by guldgrisen
Igår kl. 22:04

200st Silver Maple by hulangen
Igår kl. 21:02

Säljes: 1 st 7 oz silvertacka. SÄNKT PRIS! by Birka
Igår kl. 18:27

5 oz Lunar 2 silvermynt säljes. SÄNKT PRIS! by Birka
Igår kl. 18:23

Kookaburra 1oz by sff123
Igår kl. 17:29

Hej på er (Goldman) by Canvas
Igår kl. 15:17

Ny medlem! (Boliden) by Canvas
Igår kl. 15:13

Säljes: OS mynt i guld och silver by Micromax
Igår kl. 11:38

[Säljes] Guld: 2020 Pandor, Sedelbanderoller. by Cyberdyne
Igår kl. 10:58

Goderafton alla samlare by PennyLane
fredag 17, januari 2020, 22:13:52

Samlingsvärde på silvertacka 500 g? by Boliden
fredag 17, januari 2020, 21:33:54