Författare Ämne: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel  (läst 1539 gånger)

Inloggad Lassiter

 • Kopparmedlem
 • **
 • Antal inlägg: 98
 • Affärsomdömen: 16
https://www.friatider.se/usa-anstaller-hel-grupp-aklagare-att-atala-bankirer-guldfiffel

Kopierar hela artikel:


"USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel

Ekonomi. Priset på guld och andra ädelmetaller har ökat under coronakrisen, men också regelbundet tryckts tillbaka av stora dumpnings­försäljningar på den amerikanska råvarubörsen Comex. Nu förbereder USA flera åtal mot banker som misstänks manipulera priserna och inrättar en särskild åklagarkammare som bara ska syssla med bedrägerier på råvarubörsen, rapporterar Reuters.
Gilla artikeln på Facebook
Bankernas guldfiffel

    Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona

I veckan släppte brittiska forskare en analys som visade att enskilda finansjättar har manipulerat ned guldpriset på den amerikanska råvarubörsen Comex under coronakrisen. Eftersom manipulationen består av stora och dyra försäljningar av pappersguld måste syftet vara att driva ned kursen för att tjäna pengar på blankade terminskontrakt, enligt analysen.

Det amerikanska insynsregistret för terminshandel visar samtidigt att amerikanska storbanker ("commercials") har blankat 866 ton guld netto fram till den 12 maj i år, vilket innebär att bankerna sitter i en riktigt knivig situation om de inte på något sätt kan få guldet att rasa i pris.

Samtidigt har stora investerare ("non commercials") köpt ungefär lika mycket guld i utestående "långa" terminskontrakt som bankerna har blankat. De stora investerarna har alltså en totalt motsatt syn på det framtida guldpriset jämfört med bankerna, vilket fått många att misstänka att det är bankerna som är inne och bedriver marknads­manipulation när anonyma storsäljare plötsligt stordumpar pappersguld på Comex och nu driver ned kursen.

I september förra året åtalades fyra personer på jättebanken JP Morgans avdelning för ädelmetallhandel för brott mot den amerikanska lagen om kriminella organisationer och organiserad brottslighet (RICO). Enligt åtalet hade bankens ädelmetall­avdelning utvecklats till en "regelrätt kriminell organisation", rapporterade Bloomberg då.

När de misstänkta började förhöras växte härvan snabbt uppåt inom banken och i november 2019 åtalades ytterligare en bankchef. Den 5 februari rapporterade Bloomberg att även JP Morgan som företag kommer att åtalas, och alltså inte bara enskilda anställda på ädelmetall­avdelningen.

Reuters rapporterar idag att den amerikanska tillsynsmyndigheten för terminshandel (CFTC) utredde JP Morgan för manipulation av silvermarknaden för flera år sedan, men inte hade tillräckliga bevis för att vidta åtgärder.

Sedan dess har myndigheten vässat sin förmåga att upptäcka pris­manipulation på råvarumarknaden som "i flera decennier" har utsatts för brottslig verksamhet som inte har uppdagats, enligt Reuters. Att den inte har kunnat upptäckas beror också på att de stora säljarna på Comex som gör kurspåverkande affärer får vara anonyma, och att det därför bara är CFTC och andra amerikanska myndigheter som kan se om det exempelvis är en guldblankare som dumpar guld när någon gör en märkligt stor försäljning på den så kallade spotmarknaden.

USA:s justitiedepartement anställer nu en handfull nya åklagare och skapar en särskild åklagarkammare som bara ska syssla med bedrägerier på råvarubörsen.

Kammaren, som är en underavdelning inom justitiedepartementet, kommer att ledas av Avi Perry, en processjurist som tidigare har åtalat högprofilerade finans­institutioner som Tower Research Capital och Merrill Lynch. Perry leder även den pågående brottmåls­utredningen mot JP Morgan, enligt två av Reuters källor.

En handfull nya åklagare anställs också och enligt en talesperson för justitiedepartementet ska myndigheten tillsätta de nya platserna "genast".

Förutom de märkliga prisfallen på guld ska enheten även titta på hur oljepriset kunde sjunka till negativ nivå tidigare i år.

– Vi sitter på en mängd information här, som kommer att leda till åratal av nya åtal. Det är min bedömning, säger Robert Zink, chef för bedrägerienheten på USA:s justitiedepartement, till Reuters."


Om jag förstår det här rätt så borde guldspot stiga ganska rejält om storbankerna slutar blanka guld, det är väl bra för folk som har redan fyllt på.
Min konspiratoriskt sida tänker att det här är bara bluff och har ett syfte att folk samlar guld innan den sjunker i värde..  ;D
Vad tror ni som är mer insatta i ämnet?Utloggad JL_GBG

 • Silvermedlem
 • ***
 • Antal inlägg: 164
 • Affärsomdömen: 20
SV: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel
« Svar #1 skrivet: torsdag 21, maj 2020, 22:45:21 »
Jag säger så här :
- Ingen rök utan eld.

Ser det som absolut bombsäkert att det sker manipulation.
Fler än en storbank som åtalats och fällts för detta, så det är inget att tveka om.

Hela pappersmarknaden styrs av ett fåtal storbanker, så den kan gadda ihop sig hur de vill, och fördela vinsterna mellan sig.
Det man kan hoppas på är att det blir fler och fler som väljer fysisk leverans istället för pengar eller att rulla över kontraktet.
Då skulle ju bankerna till slut hamna i det läget att mer guld ska levereras ut än vad som faktiskt finns underliggande.
Skulle bli intressant att se vad som skulle ske då.


Utloggad Krugerangel

 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1156
 • Affärsomdömen: 63
SV: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel
« Svar #2 skrivet: fredag 22, maj 2020, 22:47:28 »
Intressant framtid för den som är vaken :)

Inloggad glimbert

 • Palladiummedlem
 • ****
 • Antal inlägg: 302
 • Affärsomdömen: 19
SV: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel
« Svar #3 skrivet: lördag 23, maj 2020, 23:57:03 »
Med tanke på vilka värden som blir manipulerade i slutändan och hur många i världen det påverkar så är det ju egentligen ett riktigt grovt brott. Det skulle vara intressant att se vad som händer om det mynnar ut i att alla storbankers råvaruavdelningar döms till stolen, manipulationen upphör och endast faktisk efterfrågan styr prissättningen i framtiden.

Inloggad august

 • Global Moderator
 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1601
 • Affärsomdömen: 48
SV: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel
« Svar #4 skrivet: söndag 24, maj 2020, 12:26:30 »
Med tanke på vilka värden som blir manipulerade i slutändan och hur många i världen det påverkar så är det ju egentligen ett riktigt grovt brott. Det skulle vara intressant att se vad som händer om det mynnar ut i att alla storbankers råvaruavdelningar döms till stolen, manipulationen upphör och endast faktisk efterfrågan styr prissättningen i framtiden.
Det handlar inte bara om ”faktisk efterfrågan” (såsom i köpbehov). Det finns också ”faktiskt säljbehov”. De största spelarna på futuresmarknaden är de sk ”commercials” och även om det absolut ingår banker där och även om dessa banker har en annan agenda och målsättning än vi småsparare så är det inte bara banker. Det är även en oerhört stor mängd gruvbolag och andra marknadsaktörer. Dessa har behov av att kunna sälja delar av sin framtida produktion för att minska sin exponering mot prisförändringar. Detta är själva orsaken till att det överhuvudtaget existerar en futuresmarknad och den går inte bara att ta bort utan att det får stora negativa konsekvenser.

Jag är absolut för att diverse bullion banker dras inför rätta och döms till stora skadestånd om man lyckas bevisa otillbörlig kursmanipulation, men jag tror inte för en sekund att vi någonsin kommer att få en marknad som inte kan anses vara manipulerad på något sätt. Alla marknader är manipulerade, get used to it.

Inloggad Coltrane

 • Silvermedlem
 • ***
 • Antal inlägg: 102
 • Affärsomdömen: 9
SV: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel
« Svar #5 skrivet: måndag 25, maj 2020, 11:14:39 »
Det verkar som att JPM helt gått ur kortpositionerna för silver och sitter nu alltså på en abnorm mängd fysiskt silver medan övriga på Comex sitter med stora kortpositioner med förluster på miljarder dollar. Samtidigt har man DOJ's ögon på sig då de undersöker om de kan sätta dit själva banken och inte bara enskilda traders.

https://www.reuters.com/article/us-usa-doj-trading-insight/traders-beware-u-s-taps-new-tools-to-find-fraud-in-volatile-commodities-market-idUSKBN22X14E

Utloggad Krugerangel

 • Platinamedlem
 • *
 • Antal inlägg: 1156
 • Affärsomdömen: 63
SV: USA anställer hel grupp åklagare för att åtala bankirer för guldfiffel
« Svar #6 skrivet: torsdag 28, maj 2020, 22:58:48 »
Helt plötsligt....
USA importerar rekord stora mängder med guld från Helvetica.
Jösses, har det hänt förut i historien, att USA köper och importerar guld?


 

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

SÄNKT PRIS! [Säljes] Silver. Lunar 2. Orm 5 oz och get 5 oz. by Birka
Igår kl. 14:46

Gigantisk guld förfalsknings skandal China. by maggan
Igår kl. 13:11

Corbettreport och Technocracy News och SolariReport. by RuttenFisk
onsdag 01, juli 2020, 23:53:53

[Köpes] 10 gram Guldtackor by Fantom
onsdag 01, juli 2020, 22:40:45

COMEX leveranser by JL_GBG
onsdag 01, juli 2020, 18:34:45

Avslutad. [Säljes] Silver. Samlarmynt från Perth Mint. Svanar. SÄNKT PRIS! by Birka
onsdag 01, juli 2020, 18:21:25

Sverige - Hur mår vi ekonomiskt? by Unmanipulatable
onsdag 01, juli 2020, 17:32:18

Peter Schiff by Unmanipulatable
onsdag 01, juli 2020, 17:08:30

Säljes för Spot, 20 Franc - Marianne och Tuppen - 5,8g Guld by Cyberdyne
onsdag 01, juli 2020, 16:35:04

Den STORA (enda) tråden för kommentarer angående guldspot. by august
onsdag 01, juli 2020, 15:26:58

Dragon bar 2020 dubbel dragon 1 oz ag by dmannen74
onsdag 01, juli 2020, 13:19:11

Säljes Blandade Silvermynt. Tillagt samt prisändringar. by T
onsdag 01, juli 2020, 10:49:49

Revolut by haberdasher
tisdag 30, juni 2020, 21:09:24

Behöver er hjälp att välja namn till Youtube kanal by glimbert
tisdag 30, juni 2020, 15:47:51

Guld och guldbolag by Frassekatt
söndag 28, juni 2020, 09:10:59