Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Aktier / SV: Belåning vid aktieköp
« Senaste inlägg av august skrivet Idag kl. 15:39 »
...
Det låter inte helt orimligt, men det hänger mer på helt andra faktorer än de du nämner. Belåning är inte bra eller dåligt pga FCF, utdelning eller våra gissningar om var PM-priserna kommer ligga i framtiden, utan det beror mer på din egen situation. Om jag bara läser igenom det du skrivit så låter det som att du har rätt rejäl exponering mot PM och snarare borde tänka på att diversifiera än att gå in ännu hårdare.

Nyckeln till att bli rik (på PM eller annat) är att skynda långsamt. Men det är kanske inte lika spännande :)
Jag tror att du och jag i grunden har relativt likartad syn på riskexponering och diversifiering. Vad gäller min exponering så står t ex mina PM-portföljer för knappt 10% av min nettoförmögenhet (jag förstår att jämför med dina 4% kan det dock verka fullständigt halsbrytande :-). Även om det skulle vara väldigt tråkigt så skulle det inte påverka vår livssituation ett dugg om PM-aktierna brann upp i natt.

Däremot så ser vi nog olika på detta med hur man blir rik.

Det traditionella svaret är (utöver att skynda långsamt) att ffa kontrollera sina utgifter och att till varje pris inte förlora pengar (eftersom det tar så lång tid att återhämta förlorat kapital). Jag har nog givit upp på ”skynda långsamt”. Det medför att i alla avseenden utom PM-aktier är jag extremt konservativ, försiktig och sparsam. Så den ekonomiska kalkylen är med marginal i balans, oavsett vad som händer med PM-bolagen. Men rika lär vi inte bli.

Sedan har vi detta med PM-aktier. Oavsett hur bra det går så lär jag inte bli rik på dem heller, men den roll de fyller är som en skoj krydda, för att väga upp för försiktigheten och den konservativa hållningen i resten av vår ekonomi. Så det är kanske lite som att vissa (ffa män) skaffar sportbil när de passerar femtio. Själv höjde jag min risknivå genom att spekulera i PM-aktier...
2
Aktier / SV: Belåning vid aktieköp
« Senaste inlägg av Sarek skrivet Idag kl. 14:47 »
Han august har nog bra koll på "pocenten" och uträkningarna, men jag fortsätter och håller mig utanför och skuldfri. Det känns bättre så, och så är det så bra för en god sömn om natten.
3
Aktier / SV: Belåning vid aktieköp
« Senaste inlägg av cyber skrivet Idag kl. 14:07 »
Bra inlägg!

Jag tänker så här om belåning:

* Det måste vara billigt. 0.89% på värdepapper som du nämner eller ca 1% på ett bolån är billigt. Jag vet inte var jag skulle dra gränsen, men >2% är oacceptabelt för mig. Själv ser jag räntan mer i relation till allmän prisinflation snarare än till utdelningar (utdelningar är aldrig garanterade).
* Det måste passa med din allmänna risksituation (pålitligheten i inkomst i form av arbete eller annat, annan skuldsättning, potentiella oförutsedda utgifter för bil/boende/barn/annat, storleken på ditt egna kapital)
* Det måste passa din mentalitet. I våras fick vi ju ett test på vilka som har is i magen och vilka som inte har det - tyvärr sålde t ex mina svärföräldrar typ alla risktillgångar med sämsta möjliga tajming. MEN: Du måste också ha rejält med distans till att tvingas sälja av pga överbelåning och ha disciplin att HÅLLA den distansen om dina tillgångar faller i pris, snarare än att hoppas på att "det vänder närsomhelst".

Allt handlar om att få balans i sitt sparande. Många förståsigpåare (framförallt i USA) förespråkar en fördelning 60-40 eller 70-30 mellan aktier och räntepapper (hur de ser på bostad/fastigheter vet jag inte riktigt). Det känns dock lite väl räntebetonat nu när man inte längre får någon avkastning på pengarna så. Jag tänker mig att den svenska allmänna inkomstpensionen får ses som ett räntesparande (med stor sannolikhet kommer vi få ut de pengarna, åtminstone nominellt, och de är i alla fall inte särskilt knutna till börsen).

Min exponering just nu är (i procent av min nettoförmögenhet) ungefär
45% bostad
6% SEK (räntesparande plus allmän pension minus bostadslån)
45% aktier/aktiefonder (exkl PM-fonder, inkl PPM/tjänstepension)
4% PM (jag vet, patetiskt eller hur - och då har jag ändå räknat BGF World Gold som PM*2)

Jag jobbar på att öka SEK & PM-fonder (jag har varken tiden eller kollen för att köpa individuella mining-aktier) Men i stort sett är jag där jag vill vara (jag har bolån på straxt under 40% av min bostad men ingen belåning på värdepapper)

Är man t ex på minus i SEK (inkl allmän pension) så tänker jag att man bör betala av lite, men om man t ex inte äger sin bostad (och därmed inte har något bostadslån) så kan aktiebelåning vara skitsmart.

Så om jag faktiskt ska svara på din fråga... (om det låter rimligt eller om du lurar dig själv)

Det låter inte helt orimligt, men det hänger mer på helt andra faktorer än de du nämner. Belåning är inte bra eller dåligt pga FCF, utdelning eller våra gissningar om var PM-priserna kommer ligga i framtiden, utan det beror mer på din egen situation. Om jag bara läser igenom det du skrivit så låter det som att du har rätt rejäl exponering mot PM och snarare borde tänka på att diversifiera än att gå in ännu hårdare.

Nyckeln till att bli rik (på PM eller annat) är att skynda långsamt. Men det är kanske inte lika spännande :)
4
Ädelmetallforum Övrigt / SV: Fråga om hjälp med att gjuta en berlock
« Senaste inlägg av Sarek skrivet Idag kl. 13:01 »
Hej och välkommen till Ädelmetallforumet.

Och så frågan om att gjuta eget silver. Jag tittade på videon

Casting Silver at Home

och konstaterar att man egentligen behöver ha en egen verkstad om man skall gjuta egna silveralster. Och det är inte bara att gjuta och så är det klart. Utan sedan behöver föremålet poleras, i flera omgångar, för att få en acceptabel finish. För det behöver man ha bra maskiner. Men har man en bra plats att hålla till på, grejor och tid så kan det väl gå an.
5
Nya lägre priser! / Lanne
6
Välkommen Nya Medlemmar / SV: Ny medlem? Läs detta först!
« Senaste inlägg av august skrivet Idag kl. 11:48 »
Välkommen hit, Richard!
7
Ädelmetallforum Övrigt / SV: Fråga om hjälp med att gjuta en berlock
« Senaste inlägg av august skrivet Idag kl. 11:38 »
Välkommen hit!
8
Aktier / Belåning vid aktieköp
« Senaste inlägg av august skrivet Idag kl. 11:37 »
Jag tror att det är dags att svära lite i kyrkan. Dessutom så vill jag varna känsliga personer för att detta absolut inte är någon rekommendation, etc, yada, yada.

Med kyrkan menar jag det gamla argumentet att ”köp inte PM förrän du är skuldfri”. Detta tror jag inte på, det är rent nonsens och skulle innebära att bara ett väldigt litet fåtal som lyckas helt betala av sina bostadlån skulle köpa PM. Så lån i mix med PM tycker jag är ok, även om man givetvis skall amortera på lånen.

Vidare till aktierna. Här finns det en annan gammal sanning som säger ”använd aldrig belåning”. Orsaken är givetvis risken för att ”hävet” går åt fel håll och att man hamnar i läget ”margin call” där värdet på portföljen understiger kravet på säkerhet för lånet (vilket tvingar fram tvångsförsäljning, missväxt, hudutslag och allmän olycka). Så risken är reell och jag har alltid skytt belåning som pesten.

Men plötsligt så satt jag där med en aktieportfölj hos en av mina mäklare där det en dag stod ”kreditlimit: XXX” (jag har tre olika mäklare beroende på att Nordnet, som jag skaffade först, inte erbjuder alla marknader och papper som jag vill handla i). Jag vet faktiskt inte ens hur det gick till annat än att jag genomgick ett par kompetenstest för att visa att jag kunde tillräckligt för att handla med optioner och så plötsligt betydde det tydligen att då var jag kompetent nog att även spela på börsen med lånade pengar. Hoppsan! I grunden tycker jag att detta är befängt och omoraliskt...

Men hursom, detta fick mig att tänka igenom detta med belåning ett varv till.

Så här tänker jag (just nu): jag har extremt hög risk i mina PM-portföljer. Främst burning matches (dvs explorers), massvis med olika jurisdiktioner, inget cash flow och absolut ingen utdelning. Det är ok, för kursutvecklingen har ju varit fantastisk. Sådana aktier går på väldigt goda grunder inte att belåna (och det är bra). Men nu ligger metallpriserna stilla sedan en dryg månad, vilket får juniorerna att stanna upp.

Men producenterna däremot tjänar idag mer pengar än någonsin tidigare i historien. Ett guldpris på över 1900 i kombination med ett lågt oljepris gör att deras FCF fullständigt exploderar. Vi har redan börjat se detta i att flera bolag börjat ge utdelning, och andra har höjt sina utdelningar. Vi pratade för ett par veckor sedan om KL (utdelning på 0.99%) och ABX (1.1%), och det finns ett antal andra med utdelningar runt 0.7-1.0%/år. Eftersom guldpriset exploderade från mitten på juli så kommer detta att synas rejält först i kvartalsrapporen för Q3, som kommer i oktober. Då tror jag att marknaden kommer att få se att producenterna är den ungefär mest lönsamma sektorn på hela börsen och lämnar nästan allt annat långt bakom sig.

Tillbaka till belåningen. När jag kommit så långt så gick jag tillbaka till Nordnet och kollade vad jag skulle behöva betala i ränta om jag belånade min portfölj hos dem. Svaret var (givet vissa krav på spridning och inte ha mer än max 20% i någon enskild belåningsgrundande aktie) att räntan skulle bli... 0.89%. Eftersom det i princip bara är producenter som är belåningsgrundande och de ger utdelningar runt 0.9% så är det alltså i princip gratis att belåna portföljen och bara köpa en mix av större PM-producenter för lånedelen.

Eftersom räntekostnaden är nära noll så handlar det bara om risken för att aktiekurserna för dessa producenter går ner relativt dagens kurser. Men med tanke på att de redan på dagens metallpris gör större vinst än någonsin så kommer kurserna rimligen att stiga i takt med att marknaden inser att detta håller i sig. Alltså är risken för mig primärt att PM-priserna skall rasa rejält relativt dagens nivåer (så att FCF går ner till mer normala nivåer).

Kortsiktigt kan givetvis vad som helst inträffa, men min tro är att oddsen för att PM-priserna är, säg, 20% lägre om ett år från idag är extremt låga. Vi kan alla drömma om att priserna kommer att stiga kraftigt, men poängen är att för detta så räcker det att PM-priserna inte sjunker.

Om det stämmer så skulle alltså en belåning, som endast används för att köpa producenter leda till att jag får en eventuell (om än sannolik) värdeökning för dessa producenter gratis. Samtidigt så skulle jag minska risken i min portfölj genom att öka andelen bolag som faktiskt går med vinst.

Nu är min fråga (om någon orkat läsa så här långt): verkar detta rimligt eller låter det som att jag håller på att lura mig själv?

9
Ädelmetallforum Övrigt / SV: Fråga om hjälp med att gjuta en berlock
« Senaste inlägg av Bosse68 skrivet Idag kl. 11:30 »
Varmt välommen till forumet!
10
Ädelmetallforum Övrigt / SV: Fråga om hjälp med att gjuta en berlock
« Senaste inlägg av Nils skrivet Idag kl. 07:24 »
Hej! Välkommen hit.
Sidor: [1] 2 3 ... 10

Guld & Silverpriser

Senaste Inlägg

Belåning vid aktieköp by august
Idag kl. 15:39

Fråga om hjälp med att gjuta en berlock by Sarek
Idag kl. 13:01

Silver Bullion & Tackor säljes! EDIT: Nya lägre priser by Lanne
Idag kl. 12:03

Ny medlem? Läs detta först! by august
Idag kl. 11:48

[SÄLJES] 1kg svenska silvermynt (2-kronor) by Carambola
Igår kl. 19:35

Oseriösa säljare på Tradera. by Tyr
Igår kl. 16:59

Den STORA (enda) tråden för kommentarer angående guldspot. by I_am_mine
Igår kl. 14:13

Säljes: silver! by tekopp
torsdag 17, september 2020, 17:30:44

Pålitliga silveraffärer för internetköp tyskland? (lunar 3 mouse 2020) by Sheepy1
torsdag 17, september 2020, 16:26:24

Svenska silvermynt LOT by Tsilver
torsdag 17, september 2020, 11:06:39

COMEX leveranser by JL_GBG
torsdag 17, september 2020, 09:28:27

Perth mints produktionsår 2020 mus vs 2021 oxe by Nubben100
torsdag 17, september 2020, 09:23:56

Säljes 20st Gustav VI silvermynt jubileum från 1972, 10 Kronor by Salbazios
onsdag 16, september 2020, 22:49:31

Sverige - Hur mår vi ekonomiskt? by I_am_mine
onsdag 16, september 2020, 10:08:34

Köpes Kapslar till QB 2oz by sff123
tisdag 15, september 2020, 18:45:33